Felélénkült a „horvát kapcsolat”

Az aknamentesítés, a határ menti térségek gazdasági kapcsolatának erősítése és két Baranyát összekötő autópálya kérdése is szóba került szerdán Horváth Zoltán megyei közgyűlési elnök és Vladimir Sisljagic észak-baranyai horvát zsupán tanácskozásán.

hirdetés

Magas szintű, régiók közti megbeszélésre került sor szerdán Pécsett, amikor is a horvát Eszék-Baranya megye hivatalos delegációja látogatott városunkba Horváth Zoltán megyei közgyűlési elnök meghívására. Vladimir Sisljagic látogatása azért is volt fontos, mert a magyar uniós elnökség alatt a horvát EU-csatlakozás kézzelfogható közelségbe került.

Mint azt Horváth Zoltán a megbeszélések szünetében tartott sajtótájékoztatón elmondta, elnöki mandátuma megkezdésekor nyilvánvalóvá vált számára, hogy a horvát féllel a hagyományosan szoros gazdasági és kulturális kapcsolatokat a jövőben tovább kell erősíteni. Ennek egyik állomása volt a zsupán szerdai látogatása.

Mint mondta, a találkozón szóba került a megyei önkormányzat helyzete, lehetőségei, fejlesztései, a Bóly és a horvát határ közötti autópálya mielőbbi megépítésének tervezése, a Duna-stratégia és horvát uniós csatlakozással létrehozandó Európai Területi Társulás (EGTC) is.

Ez utóbbival kapcsolatban, bár déli szomszédunk felvételére 2013-ig várni kell, már most le kívánják tenni az alapokat, s igyekeznek meghatározni, hogy milyen konkrét ügyek előmozdítása érdekében hoznak majd létre határ menti együttműködést. Horváth megjegyezte: az ország más területein ilyen alapon uniós fejlesztések indulnak, vagy éppen közös rendészeti programok kezdődtek.

Vladimir Sisljagic méltatta Baranyát és Magyarországot azért a rengeteg segítségért, amit Horvátország kapott a délszláv háborúk óta, s azokat az erőfeszítéseket, amelyeket hazánk Horvátország uniós csatlakozásáért tett és tesz. Mint mondta, a megbeszélésen a jelenlegi kapcsolatok erősítéséről, a viszony szorosabbra fűzéséről ejtettek szót.

Van is miben együttműködni, mondta, hiszen Horvátországban már döntés született az Eszék és az országhatár közötti sztrádaszakasz megépítéséről. Mindezzel kapcsolatban a zsupán reményét fejezte ki, hogy a magyarok sem várnak sokáig, s belátható időn belül elérik a Drávát az M6-os autópályával. Hangsúlyozta: Európa egyik fő közlekedési ütőere az V/C folyosó, amelynek része az M6-os is, s összeköti a Baltikumot az Adriával.

A leendő helyi EGTC valamikor 2013-tól kezdheti meg működését, de a két ország szakemberei addig is kidolgozzák, miként, milyen célokkal álljon fel a társulás. Fontosnak tartotta hangsúlyozni a Dráva környékének védelmét, az élővizek megóvását, de a határrendészeti együttműködések erősítését is.