Felfekvések ellen védekeznek

Pályázati siker esetén több millió forintos fejlesztést hajthatnak végre a közeljövőben a pécsi szociális otthonokban. A források felhasználásával tizenöt új elektromos ágy és különleges matrac kerülhet az intézményegységekbe.

hirdetés

„A mintegy tizenöt betegágy és a hozzájuk tartozó, úgynevezett „kompresszoros decubitus matracok” segítségével a tartósan ágyhoz kötöttek kellemetlenségeit enyhíthetjük” – mondja Moór Eszter, az önkormányzat népjóléti bizottsági elnöke, amikor az állami pályázat részleteiről kérdezzük.

A város a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal ápolás-gondozást nyújtó bentlakásos intézmények tárgyi feltételeinek javítását szolgáló állami támogatására aspirál. Ennek célja, hogy korszerűsödjön az ellátás színvonala, enyhítsék a betegek nehézségeit, a beszerzés segítségével további szövődményes megbetegedéseket akadályozzanak meg.

Moór Eszter kérdésünkre elmondta: a pályázati siker után, a következő hónapokban várható az eszközök megvásárlása, kiszállítása és a személyzet betanítása. A tervezett tizenöt ágy és matrac a teljes mai állomány lecserélését lehetővé teszi majd, így a pécsi otthonokban az elmúlt évek legnagyobb fejlesztése valósulhatna meg.

A benyújtott pályázatokat a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága, valamint az NRSZH által delegált személyekből álló bizottság bírálja el. A benyújtást követő 10 napon belül, azaz októberre kiderül, hogy Pécs részesülhet-e a javakból. Az előzetes várakozások szerint mindenesetre városunk szinte bizonyosan megkapja a kért eszközöket.

Az önkormányzat a kezelésében lévő Zipernowszky utcai, átmeneti elhelyezést nyújtó intézményben és a Tímár utcai idősek otthonában állítaná szolgálatba az ágyakat. Előbbi esetében az ellátottak egészségügyi állapota fokozatosan romlott az utóbbi időszakban, s jelenleg egyre inkább teljes ellátást igénylőket vesznek fel. Az intézményben leginkább heverőket használnak, így öt ágy beszerzése mindenképpen szükséges lenne.

A Tímár utcában közel hatvan időst gondoznak, s az ágyak egy része már jó ideje megérett a cserére. Ha tíz új, modern fekhely érkezne az intézményegységbe, nemcsak az ellátás színvonala emelkedne, hanem a dolgozók munkája is egyszerűsödne.