Felhős, esős hétvége után jön a felmelegedés

Felhős, esős időjárásra kell számítani a hétvégén, a jövő héten viszont már lassú, fokozatos felmelegedés várható – tájékoztatta az Országos Meteorológia Szolgálat (OMSZ) munkatársa pénteken az MTI-t.

hirdetés

Reisz András elmondta, hogy pénteken az ország időjárása megosztott lesz: északon, északkeleten több lesz a felhő, míg délen, délnyugaton hosszabb időre is kisüthet a nap, így ezeken a területeken melegebb lesz. A csúcshőmérséklet országszerte 20-26 Celsius-fok körül alakul. Helyenként pénteken is lehet még számítani záporokra, néhol zivatarokra, de a korábbi napokban tapasztalt heves zivatarok kialakulása nem valószínű.

Szombaton nyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, elsősorban a Dunántúlon fordulhatnak elő záporok, emiatt ott a hőmérséklet maximuma várhatóan a 20 fokot sem éri majd el – közölte a meteorológus.

A zivatarok haladásával vasárnap az ország nyugati felében már több napsütésre lehet számítani, keleten viszont többfelé alakulhatnak ki záporok, zivatarok. A hőmérséklet maximuma 25 fok körül alakul.

A jövő hét első napjaiban lassan, fokozatosan melegszik majd a levegő – mondta Reisz András. A nappali csúcshőmérséklet kezdetben még 25-26 lesz, később akár a 28 Celsius-fokot is elérheti. Kánikula még egy ideig nem várható. Kisebb záporok, zivatarok a jövő héten is lehetnek, de nagy területeket érintő tartós esőzésekre nem kell számítani – tette hozzá a meteorológus.