Felhőszakadás: fél óra alatt a havi mennyiség fele

Óriási felhőszakadás zúdult le Pécs belvárosára két óra körül. A mérési adatok szerint a havi átlagos csapadékmennyiség fele hullott le alig fél óra alatt.

hirdetés

Röviddel a zivatar után a PTE természettudományi karának műszerei közel harminc millimétert jeleztek. Mindez azt jelenti, hogy – ha helyesek a műszer adatai – a júniusi átlagos mennyiség mintegy fele hullott le Pécs belvárosára alig fél óra leforgása alatt.

Megkerestük a pogányi meteorológiai állomást is a felhőszakadással kapcsolatban. Mint az illetékes elmondta, a Pécstől pár kilométerre lévő műszerek alig jeleztek csapadékot. Az állomás munkatársa megerősítette ugyanakkor, hogy a belvárosban akár harminc milliméternyi csapadék is lehullhatott néhány perc leforgása alatt.

Ennek magyarázata, hogy a Balatontól délre hatalmas zivatargócok alakultak ki röviddel dél után, s ezek jó része tekintélyes mérető csapadékot is hordozhatott. A nyári záporok a felszínen mérve akár 30-40 millimétert is jelenthetnek.

 

Lóczi Szidónia, a BIOKOM Pécsi Városüzemeltetési és Környezetgazdálkodási Kft. pr-menedzsere közölte, munkatársaik  folyamatosan figyelik a csapadékvíz-elvezető rendszert, s a legutóbbi nagy esőzés után minden víznyelőt, vízlefolyót megtisztítottak,  számos ponton hordalékfogó rácsokat is felszereltek annak érdekében, hogy a csatornák áteresztő képessége megmaradjon.

Mint mondta, a városüzemeltetési cég minden tőle telhetőt megtesz, ám a hirtelen leeső nagy mennyisségű csapadékkal nem tud megbirkózni a rendszer,  a város adottságai miatt pedig a belvárosra  zúdul a víz.