Félidőnél: hol tart Pécs?

Új sorozatunkban olyan kérdésekre keressük a választ, hogy a polgármesteri ciklus félidejéhez közeledve hányadán is áll a városvezetés a ciklus elején vállalt polgármesteri programpontok megvalósításával. Elsőként a civil szféra irányába kezdjük a vizsgálódást.

hirdetés

A városban több mint 1300 különböző civil egyesület, szervezet működik, amelyek a város életében ugyan sokszor nem látványosan, ám annál hangsúlyosabban vannak jelen. Kérdés, hogy őket mennyire sikerült megszólítani a városnak.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere az elmúlt évek során mindig hangsúlyozta, hogy a pécsiek, a polgárok, az itt élők bevonásával szeretné a várost irányítani. A pécsiek erejét pedig jól mutatta az is, hogy egy hivatalosan, jogilag nem is létező, ám annál erőteljesebb szerveződés, a Civilek a Mecsekért Mozgalom hathatós közbenjárásával és népszavazás kiírásával sikerült megakadályozni a tubesi lokátor mecseki megépítését.

Akkor egyébként a szavazásra jogosult 127.128 pécsi 32,51%-a – 41.328-an – járult az urnák elé. A szavazatok 94,3%-a (38.870) igen volt, azaz elutasította a lokátort. Tehát érvénytelen lett jogilag, ám megkerülhetetlenné vált, hiszen minden politikai erőnek figyelembe kellett vennie.

A városvezető 2009-ben, megválasztása után éjszaka is virrasztott a Tubesen, így hívta fel a figyelmet a pécsiek akaratának tiszteletben tartására, amit később nem is lehetett megkerülni.

Azóta azonban több konzultációt is indítottak annak érdekében, hogy a pécsiek kifejthessék véleményüket egy adott kérdésben. Többek között a Belvárost, Uránvárost és Kertvárost érintően is, de az egész várost illetően is folytak nagyszabású konzultációk, ahogy a közlekedés és a zöldebb várost kialakítását célzóan külön is.

Mindezek azért fontosak, mert a meglévő terveket a pécsiek véleményei alapján egészítik ki és véglegesítik, emellett a rendelkezésre álló forrásokat is ezek alapján csoportosítják át.

Civilek
A konzultációk során megkérdezik a pécsi lakosokat

A város ugyanakkor elfogadta idén a megújított civil koncepciót is, amely arra hivatott, hogy rögzítsék azokat a célokat, amelyekkel a civil szervezetek és az önkormányzat közötti kapcsolatot erősíti. Az önkormányzat a polgármesteri-, választókörzeti keretből, sportfeladatokra szánt forrásokból, a fesztiválok, rendezvények összegéből és a civil szervezetek támogatására elkülönített keretből fordít erre összeget.

Csak a keretből évente tízmillió forintos nagyságrendet biztosít Pécs olyan kezdeményezésekre, amelyek erősítik a helyi közösségeket. Emellett mind a 19 egyéniben megválasztott önkormányzati képviselő is évi milliós nagyságrendben biztosít forrásokat a területükön működő civil szervezetek programjaira vagy éppen beruházásaira – például közösségi házak fejlesztésére, játszóterek, parkok megújítására. Egyre több civil szervezet vesz használatba köztereket, s folyamatosan gondozza, fejleszti azokat.

Pécsen ezen felül a közművelődési megállapodásokból, ellátási szerződésekből is több tucatot köt a város évente, s csak ezekkel több tízezer embert érnek el a civil szervezetek.

  • pufika

    tökéletesen felesleges, kamu cikk