Feljelentés alapján vizsgálat indult az INA ellen

A szervezett bűnözés elleni fellépést irányító horvát ügyészség (USKOK) kérte az INA igazgatóságát, hogy bocsássa rendelkezésére mindazokat a 2009 és 2013 között keletkezett, pénzügyi tranzakciókra vonatkozó dokumentumokat, amelyek a kőolaj-kereskedelemre vonatkoznak – írják a pénteki horvát lapok.

hirdetés

Lapértesülések szerint az USKOK az INA egyik alkalmazottjának a feljelentése után kérte be a dokumentumokat, mivel megalapozott a gyanú, hogy a Mol Nyrt. a beszerzési árnál drágábban adta el az INA-nak a kőolajat.

A Jutarnji list szerint rutinvizsgálatról van szó, mivel az USKOK csak ellenőrzi a feljelentésben megfogalmazott vádak valóságtartalmát.

Az INA hivatalosan nem kívánta kommentálni a lapértesüléseket, de nem hivatalos forrásokból kiderül, hogy a könyvvizsgáló cégek többször is megvizsgálták a kőolajbeszerzéseket és mindig mindent rendben találtak.

A horvát állam és a Mol Nyrt. tulajdonában lévő INA olajipari vállalat jövőjéről 2013 szeptemberében kezdődtek megbeszélések. A horvát állam birtokolja az INA részvényeinek 44,84 százalékát, míg a Mol tulajdonában van a részvények 49,1 százaléka, valamint a magyar cég rendelkezik az irányítói jogokkal.

A Mol többször megerősítette, ha nem tud megállapodni a horvát kormánnyal az INA jövőjéről, a magyar cég kész a részvények eladására.