Nem bűnös a taxisgyilkosság vádlottja

Felmentette az 1995-ös pécsi taxisgyilkosság vádlottját a Pécsi Törvényszék kedden hozott elsőfokú ítéletében.

hirdetés

A bíróság Kovács Attila vezette büntetőtanácsa a rendelkezésre álló adatok alapján nem látta kétséget kizáróan bizonyítottnak, hogy a bűncselekményt B. Róbert követte el.

Gál Csilla taxisofőrt 1995. december 1-jén több késszúrással sebesítette meg támadója Pécsen. A vérző nőre egy orvos házaspár talált rá az Abaligeti út mecsekszentkúti elágazásánál, ötven méterre a taxis még járó motorú gépkocsijától. Saját autójukkal kórházba vitték, de mire odaérkeztek, a taxisofőr meghalt.

Az ügyben indult nyomozás nem vezetett eredményre; másfél évtized elteltével B. Róbert jelentkezett a rendőrségen azzal, hogy ő a gyilkos. A férfi részletes beismerő vallomást tett, az ügyészség pedig különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt vádat emelt ellene.

A büntetőper kezdetén, tavaly novemberben felolvasott vádirat szerint a csendes, visszahúzódó férfi magányosnak érezte magát, honvágy gyötörte és – vallomása szerint – egy belső hang azt súgta neki, hogy bántson, öljön meg valakit, így történt a gyilkosság napján is.

A vádirat szerint B. Róbert aznap munka után hazament, magához vett egy kést, egy esernyőt, a pénztárcáját az abban lévő ötszáz forinttal, és sétálni indult. A Konzum áruháznál beült Gál Csilla taxijába, azzal több helyszínre, utolsóként a mecsekszentkúti elágazáshoz vitette magát, azzal az indokkal, hogy arra lakik az orvosa. Miután a taxist a késsel többször megszúrta, a nő kiszállt az autóból és menekült, a vádlott pedig kirúgta a jármű ajtaját, s a pénztárcáját és az esernyőjét hátrahagyva gyalog hazament.

Az eljárás során szabadlábon védekező férfi elismerte bűnösségét, de arra hivatkozva, hogy nem érzi jól magát, a bíróságon szóban nem kívánt vallomást tenni. A bíró által felolvasott rendőrségi vallomásából az derült ki, a férfi úgy érezte, egy belső hang mondja neki: öljön meg valakit.

Közölte azt is, hogy a bűncselekmény napján nem konkrét személlyel akart végezni. Azért indult el otthonról, hogy valakit megtámadjon és megöljön, ehhez keresett könnyű célpontot.

Magyarázta szerint azért adta fel magát, mert nyolc évvel ezelőtt csatlakozott egy felekezethez, “keresztény lett”, és bár tisztában volt azzal, hogy felelősségre vonják, lelkiismeret-furdalás gyötörte, s “le akarta rendezni az ügyet”.

Kovács Attila tanácsvezető bíró a felmentő ítélet indoklásában rámutatott arra: a vádlott vallomásai, illetve a vallomások és a bizonyítékok között is ellentmondásokat fedeztek fel. A taxisofőrt tíznél több szúrás érte, Both Róbert azonban csak kettőről számolt be. Eltérően adta elő a bűntett helyszínéről való távozásának körülményeit, s az orvos szakértők az elmeállapotának vizsgálata után kizárták, hogy belső parancsra cselekedett volna.

A bíró kitért arra is, a bűnjeleken nem azonosították a vádlott DNS-ét, igaz, a vizsgálatokat nehezítette az a korabeli felvételek által rögzített tény, hogy e tárgyakat – így a gyilkos kést –  több tanú megfogta a kihallgatása során.

Az ügyész bűnösség megállapítása és büntetés kiszabása érdekében fellebbezett, így az ügy a Pécsi Ítélőtáblán folytatódik. A vádlott és védője tudomásul vette a döntést, bár a jogszabályok szerint nem is tehettek volna mást.