Százezres tömeg ünnepel Zágrábban

Százezres ünneplő tömeg fogadta a zágrábi Jellasics téren Ante Gotovina és Mladen Markac nyugalmazott horvát tábornokokat, akiket pénteken felmentett a hágai ENSZ-törvényszék fellebbviteli tanácsa, amely a délszláv háborúk során elkövetett súlyos bűncselekmények ügyében jár el.

hirdetés

“Boldogok vagyunk, hogy ma este együtt lehetünk veletek….A háború a történelemé, forduljunk a jövő felé, együtt mindannyian” – mondta a nyugalmazott horvát katonai vezető a hazatérés utáni első nyilvános beszédében. Gotovinát a hazafias dalokat, jelszavakat skandáló, lobogókat lengető tömeg örömujjongással szakította félbe.

Gotovina ezt követően köszönetet mondott az állami intézményeknek a támogatásért. “A jövő előttünk, a jövő a mi kezünkben van, együtt vagyunk” – zárta rövid felszólalását.

Ezt követően Mladen Markac fordult a tömeghez, aki ugyancsak megköszönte a támogatást. Lelkesítő hangú beszédében azt emelte ki, hogy a horvát katonaság és a horvát rendőrség becsülettel szabadította fel hazáját. “Boldog vagyok, hogy a jövőben minden horvát – a világon bárhol – elmondhatja: szégyenfolt nélkül szabadítottuk fel hazánkat” – jelentette ki.

Gotovina és Markac ezt követően a közeli székesegyházban hálaadó szentmisén vett részt, amit – a nap korábbi eseményeihez hasonlóan – a horvát közszolgálati televízió (HTV) egyenes adásban közvetített.