Felmérették a pécsi egyházmegye vagyonát

Felmérette a pécsi egyházmegye vagyonát Veres András (képünk előterében) apostoli kormányzó, az MTI birtokába jutott listán csaknem harminc ingatlan és hat személyautó szerepel.

hirdetés

Garadnay Balázs püspöki helynök egy rögtönzött sajtótájékoztatón csütörtökön azt mondta: Veres András áttekintette, hogyan lehet gazdaságosabbá tenni a működtetést, ennek kapcsán komoly átszervezések történtek, valamint az apostoli kormányzó felmérette a gépkocsi- és ingatlanállományt is.

Hozzátette: utóbbi célja az volt, hogy kiderüljön, a későbbiekben esetleg mit hasznosíthatna ezekből az egyházmegye. A kérdésben a végső döntést az egyházmegye gazdasági tanácsa hozza meg – jegyezte meg.

“A listán néhány gépkocsi és ingatlan szerepel, pontos számot most nem tudok mondani, tekintve, hogy nem eladási szándékkal készült az összeírás” – hangsúlyozta Garadnay Balázs. A püspöki helynök közlése szerint az autók között vannak olyanok, amelyek pillanatnyilag nincsenek használatban, mert az átszervezések miatt használójuk esetleg már távozott az egyházmegyétől. Garadnay Balázs az egyházmegye anyagi helyzetét firtató kérdésre azt válaszolta: vannak nehézségeik, de ennél konkrétabbat nem tud mondani.

A MTI birtokába jutott listán pécsi és vidéki ingatlanok is szerepelnek, de fel van tüntetve erdő, nyaraló és kastély is. Az autók között van egy 8 éves BMW 7-es, egy 2009-es Alfa Romeo 159-es, egy Mazda 5-ös és egy Mazda 3-as személygépkocsi.

Veres András az elmúlt két hétben több mint tíz embertől vált meg, miután összevont számos feladatkört. Távozott többek között a püspökség Szekszárdról ingázó hivatali igazgatója, két-két kertész és gépkocsivezető, továbbá a sajtóiroda vezetője és annak munkatársa is. Mayer Mihály pécsi megyés püspök január 19-én mondott le tisztségéről, lemondását XVI. Benedek pápa elfogadta. A katolikus egyházfő arra az időre, amíg a tisztség betöltetlen, Veres András szombathelyi megyés püspököt a Pécsi Egyházmegye apostoli kormányzójává nevezte ki.