Félmilliárdból fejleszti az iskolákat Pécs

Minden eddiginél nagyobb informatikai fejlesztést indít el a pécsi önkormányzat oktatási intézményhálózatában. Egy száz százalékban az unió és az állam által finanszírozott projekt segítségével közel hétszáz számítógép és háromszáz digitális tábla kerül az iskolákba közel félmilliárd forint értékben.

hirdetés

Már folyik a tanárok oktatása, hogy az ősztől az iskolákba kikerülő 289 digitális tábla alapvető kezelési ismereteinek birtokában valódi XXI. századi oktatás vehesse kezdetét Pécsett. A város még tavaly tavasszal nyújtott be pályázatot, s ennek sikere után tehet szert összesen 452 millió forint értékben 670 munkaállomásra (számítógép és tartozékai) és 289 interaktív táblára, valamint az ezekhez tartozó projektorokra és laptopokra.

Mint azt Nagy Csaba alpolgármester a témában rendezett sajtótájékoztatón elmondta, Pécsett még soha nem történt egyszerre ekkora informatikai fejlesztés az oktatás területén. A projektnek köszönhetően a szeptemberi iskolakezdést követően a diákok informatikai eszközök segítségével bővíthetik ismereteiket negyven intézményben, s maguk is használhatják a minden tekintetben praktikus interaktív táblákat.

Az alpolgármester utalt rá: a modern számítógépek, interaktív táblák komoly segítséget jelentenek a digitális tudás elterjedésében, a pedagógusoknak a tananyag szemléltetésében, a tudás átadásában, a diákoknak pedig a tanulásban.
A táblát úgy kell elképzelni, mint egy hatalmas érintőképernyőt, amelyet az utolsó padban ülő diák is jól lát.

A modern eszközök egy szoftver segítségével úgy kapcsolják össze a táblát egy számítógéppel (és projektorral), hogy annak vezérlése a tábláról lehetséges, illetve a táblára került tartalmak háttértárolóra menthetővé válnak. A tanulók játszva, felfedezve, szórakozva, a tanulás közös élményére építve sajátíthatják el így a tananyagot.