Félmilliárdból félezer alkalmazott

A Startmunka-program keretében közel 500 embernek adnak munkát Pécsett. A városban megközelítőleg félmilliárdos programot bonyolítanak le az önkormányzati intézmények, cégek és maga az önkormányzat.

hirdetés

A város több szociális, oktatási feladatot ellátási szerződés keretében végez különböző szervezetekkel, intézményekkel, egyházakkal.

Ezért a Startmunka-program keretében nem csupán az önkormányzat biztosíthat foglalkoztatást: a város közvetlenül közel 225 embernek ad munkát, és nagyságrendileg ugyanennyi embert foglalkoztatnak az intézmények, a cégek. A program lebonyolítói a regisztrált munkanélkülieket és a bérpótló juttatást kapókat részesíti előnyben, akik így a minimálbérhez kötött munkabérhez juthatnak.

Moór Eszter, a pécsi önkormányzat népjóléti bizottságának elnöke elmondta: összesen 500 milliót áldoznak a foglalkoztatásra vissza nem térítendő támogatás keretében, s a programban résztvevők zömében 78 ezer forintot keresnek. 90 ezer forintos havi jövedelmet azok kapnak, akik a munkájukhoz megfelelő képesítéssel is rendelkeznek.

Az önkormányzati körbe tartozó munkavállalók egész évben dolgoznak, míg a többi partner három, illetve hat hónapos időtartamban alkalmazza őket.

A munkára jelentkezők különböző intézményekben, szervezeteknél helyezkednek el: karbantartási, felújítási munkálatok elvégzése, festés-mázolás, zöldterületek parkosítása, árkok megtisztítása, illegális szemétlerakók felszámolása, graffitik eltávolítása is a feladatuk lesz. Van, ahol a gyepmesteri, állatgondozási teendőket kell segíteniük, másutt pedig olyan szociális feladataik is lesznek, mint például a házi segítségnyújtás, vagy az étkeztetés.