Félmillióba kerül egy temetés

Ha a hozzátartozóknak sírhely sem áll rendelkezésükre, a legolcsóbb számítások szerint is félmillió forint körüli ára van egy koporsós temetésnek. Az urnás temetkezés olcsóbb, ugyanakkor ez esetben a hamvasztásnak kérik meg az árát.

hirdetés

Bár gyász idején a hozzátartozóknak nem az olcsóság az elsődleges szempont, igazából a temetkezések tekintetében nincs is ilyen. Mint azt több, temetkezéssel foglalkozó cég képviselője lapunknak elmondta: egy koporsó minimum hetvenezer forintba kerül, míg átlagosan 100 és 200 ezer forintot költenek rá a gyászolók. A hamvasztásos temetkezést választók sem járnak ugyanakkor sokkal jobban, hiszen a hamvasztás díja több mint harmincezer forintot emészt fel, s ehhez jön a hamvasztó koporsó, a szállítás, az urna díjának legalább ugyanekkora költsége. Az urnák tízezer forint körüli árról indulnak.

Az egyik, nevének és cége nevének mellőzését kérő temetkezési cég vezetője lapunknak azt mondta: egy átlagos temetés összes költsége közelíti a félmillió forintot, amennyiben nem rendelkezik sírhellyel a gyászoló család.

Mint megtudtuk, a kötelező díjakat a települések rendeletben határozzák meg, így a vállalatok inkább a nem kötelező szolgáltatási, ügyintézési díjakban tudnak versenyezni. Így például a koporsók, urnák árában mutatkozhatnak különbségek, no meg a síremlékek terén lehet válogatni széles kínálatból. Ez utóbbiak legalább 180-200 ezer forintba kerülnek, de amennyiben valaki komolyabb anyagból tart igényt ilyesmire, könnyen lehet, hogy 400-600 ezer forintot kell fizetnie.

A legtöbb, átlagos temetés egyébként a szakmában dolgozók szerint Pécs esetében teljes ügyintézéssel nagyjából 400-600 ezer forintba kerül. Ha a sírhelyet már nem kell megváltani, s a síremlék is rendelkezésre áll, akkor viszont 300 ezer forintból kihozható a szertartás.

 • szovetseg.tem@gmail.com

  Sajnos igen!
  Ez szomorú tény, hogy ma már a szakmát valóban a “Hiénák” közzé sorolják!
  Ne is csodálkozzunk rajta, hiszen bár a temetkezés soha nem volt olcsó “mulatság” kicsiny hazánkban, ma meg aztán elképesztő árakkal találkozni!
  El ne higgyék, hogy azért kerül “egy félmillióba” egy koporsós temetés, mert olyan drágák a sírhelyek, meg a kellékek!
  Sajnos ebben a szakmában még mindig úgynevezett “Szabad rablás” van!
  Amikor a temetkezési vállalkozó egy 30-ezer forintos nagykereskedelmi áron beszerzett koporsót 100-ezerért, egy 5-ezer forintos urnát 25-30.000. Ft-ért ad, akkor ne csodálkozzunk rajta el, hogy ennyibe kerül egy temetés! Tavaly egy Pest megyei temetkezésnél jártam, és a szememmel láttam, hogy az 5.700. Ft-os nagykereskedelmi áron beszerezhető urnát a “vállalkozó” 37.000. Ft-ért árusította!
  Ami pedig a hamvasztási költséget illeti: Ma egy temetkezési vállalkozónak kb. 25-30 ezer Ft ÖSSZKÖLTSÉGÉBE kerül egy hamvasztás! Szállítással, kellékekkel, hamvasztókoporsóval, és hamvasztási díjjal együtt! Hogy ebből hogyan lesz 100-120.000. Ft-os szolgáltatási díj elhelyezés nélkül, azt kérdezzék meg a “vállalkozóktól!”
  Tudják Budapesten is hallani, hogy a mezítlábasnak nevezett Taxis XY-t 20-30-ezerért viszi át a keletiből Budára. No így van ez sajnos ebben a “Kegyeletteljesnek” nevezett szakmában is! SZABAD RABLÁS FOLYIK!
  Az a baj, hogy még mindig “megszokásból” választanak a családok Temetkezési Vállalkozót, és hagyják magukat “becsapni”!
  Pedig csak szét kellene nézni az Interneten, és több szolgáltatótól is árajánlatot kérni, mielőtt döntenek!
  Higgyék el, van aki fele áron is biztosítaná ugyanazon, vagy netán még színvonalasabb szolgáltatását is!

  Egy Temetkezési Vállalkozó