Felpörgetné I. Gábor a tárgyalást

Szerdán is a védői beadványokkal foglalkozott a pécsi egyetemi vesztegetési pert tárgyaló Győri Törvényszék bírói tanácsa. Az elsőrendű vádlott – aki érdemben jövő hétfőn szólalhat meg az ülésen – az eljárás gyorsítását kérte.

hirdetés

I. Gábor szavai szerint a vádemelés előtti időszakban kétségtelen, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda és a Baranya Megyei Főügyészség “mindent megtett annak érdekében”, hogy “ne ismerhessük meg a nyomozati iratokat”, de miután az ügy átkerült a Győri Törvényszékre, mindenkinek lehetősége volt a dokumentumokba betekinteni.

“Már elég abból, hogy a nyomozati időszak alatt mit és hogyan nem lehetett elérni” – tette hozzá a számos védői beadványra célozva, amelyek jelentős hányada az eljárás fülfüggesztését kérte, például arra hivatkozva, hogy a vádlott vagy védője nem kapott meg bizonyos iratokat.

Kevéssel korábban Horváth Csaba, a pécsi egyetem korábbi gazdasági főigazgatójának kirendelt védője jelezte: ügyfelének elemi érdeke, hogy felpörögjön az eljárás, mivel Bóka Tibor bíró előző napi közlése szerint a vádlottak nyilatkozattételéig semmiképpen nem helyezhető szabadlábra a férfi.

Szeptember 18-án kezdődött a per, de mivel az elsőrendű vádlottnak nem volt védője (egyiket a bíróság zárta ki, egy visszaadta megbízását, egynek pedig a vádlott mondott fel), az eljárás érdemi része csak e hét hétfőjén kezdődhetett meg.

Huszonhét ember ellen folyik eljárás költségvetési szerv önálló intézkedésre jogosult dolgozója által bűnszövetségben elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmények – egyebek mellett okirat-hamisítás, csalás és pénzmosás – miatt.

A vádirat csaknem három órán keresztül tartó ismertetésekor elhangzott: az elsőrendű vádlott olyan szerveződést hozott létre, amely valótlan okiratok alapján fizetett ki különböző összegeket, valamint úgy befolyásolt közbeszerzési pályázatokat, hogy az a cég jusson előnyhöz, illetve nyerjen, amelyik megfizeti a pályázati érték “visszavárt” nyolc-tíz százalékát.

A Nyári Roland ügyész által ismertetett vádirat szerint előfordult, hogy cégre szabott pályázatot írtak ki, ahogy az is, hogy egy indulót tájékoztattak a riválisok árajánlatáról, hogy alá tudjon ígérni, de az is, hogy “teljesítési szándék nélküli” cégekkel kötöttek szerződést, így szivattyúzva ki összegeket az egyetem számlájáról.

Hétfő délután és kedden egész nap a védői beadványok elbírálásával foglalkozott Bóka Tibor tanácsa.

A Pécsi Ítélőtábla büntetőkollégiumának vezetője május végén azt közölte az MTI-vel: a táblabíróság elfogultsága indokolja, hogy az ügyet illetékességi területükön kívül tárgyalják.