Félszáz PTE dolgozónak mondhatnak fel

A Pécsi Tudományegyetem likviditási problémái miatt félszáz klinikumi dolgozótól válhatnak meg akár már a nyár folyamán – értesült a PécsMa.hu. Lapunk információit a szakszervezet is megerősítette.

hirdetés

Az universitas szenátusa elé márciusban került az az előterjesztés, amely 203 fő leépítését irányozta elő erre az évre. Akkor nem hozták meg a leépítésről szóló döntést, mondván, a PTE vezetése az egyes intézményegységekkel egyeztetve keres megoldást a gazdaságosabb működésre, a saját bevételek növelésére. Az egyetem klinikumaiban ugyanakkor nyáron csoportos létszámleépítésre készülnek.

Illés József, a PTE Integrált Egészségügyi Szakszervezetének vezetője közölte: első körben szerda délelőtt egyeztettek a munkáltatói oldallal, ezen a tárgyaláson jelentették be, hogy 48 klinikai dolgozótól kíván megválni az egyetem a következő hónapokban. Mint mondta, a közvetlen betegellátást, az ágy mellett dolgozókat nem érinti a tervezett intézkedés, hiszen 26 fő fizikai és 22 fő ügyviteli munkatárstól válnának meg.

Az érdekképviseleti vezető szerint pedig ez a szám még csökkenhet is, hiszen lehet még arról is szó, hogy egyes esetekben közös megegyezéssel, vagy nyugdíjaztatással válnak el a felek egymástól.

Illés szerint az is súlyos problémát jelent, hogy ugyan erre vonatkozó pontos kimutatásokkal nem rendelkezik, de érzékelhető, hogy egyre többen távoznak az egyetemről önmaguktól is, s jó néhányan már jelezték távozási szándékukat.

Az okok pedig ismertek: a klinikum alulfinanszírozottsága miatt az egyetem előtt görgetett több milliárdos adósság ledolgozását szeretnék elérni, s mivel a Baranya Megyei Kórház integrációjával több száz dolgozót vettek át, ezért a túlfoglalkoztatottság is súlyos terhet jelent.