Mauzóleum: avatás élőben a Pécs TV-n

Hétfőn Udvardy György megyés püspök áldja meg a félmilliárd forintból felújított Zsolnay Mauzóleumot . A Schmitt Pál köztársasági elnök részvételével zajló ceremóniát a Pécs Tv július 18-án 17 órától élőben közvetíti.

hirdetés

A kétszintes épület felújítását 2008-ban kezdték el, s a kivitelező szerint a mauzóleumot és környékét szinte teljesen újjá kellett építeni. A vandálok ugyanis az utóbbi években, évtizedekben a környezetet szinte a földig lerombolták, a kerítést és a kerámiaszobrokat széthordták, és darabokra törték a szarkofágot is.

A beruházásnak köszönhetően a kör alakú kápolna most pontosan úgy néz ki, ahogyan 1913-ban Zsolnay Miklós megépíttette. A felújított mauzóleumot július 18-án áldja meg Udvardy György megyés püspök. A ceremónia zártkörű lesz, csak a Zsolnay család tagjai vesznek rajta részt.

Az ünnepség után már a pécsiek és a turisták számára is látogatható lesz a mauzóleum. Mivel a kápolna csupán nyolc és fél méter átmérőjű, ezért egyszerre maximum 50 ember fér be az épületbe. Komor István, a Zsolnay Kulturális Negyed üzemeltetési igazgatója azt mondta, a megnyitó után közvetlenül előre egyeztetett időpontokban, és óránként vezetett csoportokban lehet majd megtekinteni az emlékhelyet, belépőjegy ellenében.