Felújítás: költöznek az osztályok

Egy-két hónapon belül hozzáláthatnak a 400 ágyas klinika felújításához. Ezért, s a kórházösszevonásból eredő változások miatt költöztet el néhány osztályt a PTE Klinikai Központja – mondta dr. Kollár Lajos főigazgató lapunknak.

hirdetés

Nagy változások indultak meg a pécsi klinikáknál az ünnepek után, hiszen a 400 ágyas klinika épületének tizenkét milliárd forintos felújítása miatt komplett osztályokat kell kiüríteni, s új helyre költöztetni. A rekonstrukcióval, átépítéssel kapcsolatos érdemi munkák a közbeszerzési eljárások után, optimális esetben még az év első felében elkezdődhetnek, így eddig az időpontig az épület több szárnyát is ki kell üríteni.

Emellett az egyetemi és megyei intézmények összevonása is indokolja, hogy a párhuzamos ellátások azonos telephelyen folyjanak a jövőben. Ez utóbbi változás a belgyógyászatot, a nőgyógyászatot, a sebészetet és a szülészetet érinti.

Az elmúlt hetekben az ortopédia a 400 ágyasról máris elköltözött Kertvárosba, az Akác utcai telephelyre, a Mozgásszervi Sebészeti Intézethez, s a szülészet is már csak egyetlen helyen, az Édesanyák útjai klinikán működik. Ide kerültek át a megyei kórház nőgyógyászati ágyai is.

Márciusban folytatódik a költözködés a betegek talán legtöbbjét érintő Sürgősségi Befogadó Hely megyei kórházban való letelepedésével. A Rákóczi úti egységben korszerű teret kap a sürgősség. Jól egészíti ki az osztályt az a tény is, hogy közvetlen közelében az érsebészet, a tüdőgyógyászat, a belgyógyászat, a kardiológia és a radiológia is rendelkezésre áll.
Kollár Lajos utalt rá: mivel a 400 ágyas tömb felújítása szakaszosan történik, ezért a belgyógyászat házon belül, ám a B-szárnyban kap majd helyet időlegesen. Ennek kardiológiai és gasztroenterológiai részlegei azonban márciustól a megyei kórházban működnek majd.

Szintén márciusban, s részben áprilisban válik esedékessé a sebészeti és a szemészeti klinika költözése. Előbbi a Rákóczi úton, utóbbi a Nyár utcában, a volt gyermekkórház telephelyén működik tovább.

Mi újul meg?

A főigazgató elmondta: a 2013-ig tartó rekonstrukció a 400 ágyas klinika komplett külső és belső felújítását is magában foglalja. A projekt keretében a Klinikai Központ átalakul, a klinikák szorosabb együttműködésben fognak dolgozni; központi műtőblokkot, illetve központi intenzív egységet hoznak létre. A hasonló ellátási profilú egységek egymáshoz térben is közel helyezkednek majd el.

Kicserélik az elavult elemeket, az épület új hőszigetelést és burkolatot kap, felújítják a műtőblokkot, a zömében 2 ágyasra átalakított szobák komfortszintje megnő. A tömb bővítményében kap helyet a Nukleáris Medicina Intézet és a Radiológiai Klinika.

A projekt során mintegy 1,5 milliárd Ft értékben eszközöket is beszereznek. Ez érinti többek között az Intenzív Terápiás Intézet, a műtőblokkok, a Nukleáris Medicina Intézet, a radiológia, a haematológia, az endokrinológia, az angiológia, a gasztroenterológia, a belgyógyászati intenzív, a koronária őrző, a kardiológiai labor, a központi sterilizáló egységeit, és az ápolási feladatellátást.

Az új Sürgősségi Betegellátó Osztályon 13 ágyas megfigyelő, egy sürgősségi műtő, továbbá sokktalanító jön létre, emellett alkalmas lesz légi mentéssel érkező betegek fogadására is, a helikopter-leszállót az épület tetején alakítják ki.