Felújították a Botanikus kertet

Lezárult az Új Széchenyi Terv keretében a „Pécsi Tudományegyetem Botanikus Kertjének felújítása” című KEOP-3.1.2/2F/09-11-2013-0030 számú projekt megvalósítása, 100 %-ban az Európai Unió és a Magyar Állam 214.738.130 Ft összegű támogatásával.

hirdetés

A projektben elkészült beruházások szervesen kapcsolódtak egy korábbi, 2011-ben lezárult KEOP-3.1.3 projektben 180 millió Ft összköltséggel megvalósult fejlesztésekhez.

Az 1952-ben létrehozott Botanikus Kert 1989 óta helyi védettségű terület. A 6,85 hektáros kert gyűjteményeiben jelenleg 9000 féle növény található, ebből a szabadföldi gyűjteményekben kb. 5000, az üvegházakban kb. 4000. Az egyedek száma több mint 110 000 db. Az előforduló védett, vagy fokozottan védett fajok száma: 350. A kertben megfigyelt 66 állatfajból 60 védett. A kert és az üvegházi gyűjtemények nyilvánosak, a nagyközönség által látogathatók, az elmúlt évben körülbelül 15 ezer látogató járt itt.

A projekt célja a gyűjteményes növénykert felújítása, fejlesztése volt, melynek eredményeképpen az eddiginél magasabb színvonalon biztosítható a veszélyeztetett növényfajok ex situ, vagyis nem eredeti élőhelyén történő védelme, és a környezettudatos nevelést, a magas színvonalú botanikai oktatást, kutatásokat elősegítő korszerű, akadálymentes, látogatóbarát környezet.

A most záródó egy éves projekt műszaki megoldásai az alábbiakra nyújtanak megoldást:

1. Speciális élőhelyekhez, gyűjteményekhez kapcsolódó beruházások, különleges tematikus gyűjtemények élőhelyének rekonstrukciója, fejlesztése kizárólag a növényanyag megőrzése érdekében (pl. kúszónövény-gyűjtemény bővítése)

2. Nem vizes élőhelyek, természet közeli társulások rekonstrukciója

  • fás és lágyszárú növényanyag pótlása, fejlesztése
  • a kert funkciójához nem kapcsolódó inváziós fajok visszaszorítása mechanikus módszerekkel
  • vízutánpótlás biztosítása a meglévő öntözőrendszer bővítésével és víztakarékos automata öntözőrendszer kiépítése

3. Védett növényfajok ex situ megőrzési programja, anyatelep létrehozása, felújítása (fitotron szoba, karantén, szaporító-házak és faiskolai fóliasátor helyiség felújítása)

4. Vizes élőhelyek rekonstrukciója, kialakítása, tó-rekonstrukció (japán-kert tavának felújítása)

5. Szakmai tájékoztatórendszer fejlesztése

digitális térkép felújítása, bővítése

növény-névtáblák megújítása

botanikus szoftver beszerzése

korszerű növényadatbázis létrehozása

tájékoztató tábla felállítása a bejáratnál a Kert térképével és leírásával

az egyes gyűjtemények ismertetésére szolgáló cserélhető tartalmú vitrinek kihelyezése

A projekt eredményei, illetve annak hatásai hozzájárulnak a fenntartható fejlődéshez, célkitűzései közvetlenül szolgálják a környezet védelmét és állapotának javítását.

A vízzel és energiával való jobb gazdálkodáson (locsolórendszer korszerűsítés, hőszigetelések korszerűsítése, villamos-technikai felújítás, szellőztetőrendszer felújítás, növényhulladék környezet-tudatos újrahasznosítása, stb.), a környezet minőségének megőrzésén, védelmén, javításán (növényanyag megőrzése, a megőrzött és bemutatott fajok számának növekedése, a kertben élő védett állatfajok számára jobb életfeltételek biztosítása), valamint a környezettudatos nevelésen és tudásmegosztáson keresztül a projekt megvalósulása közvetlenül hozzájárul a fenntartható fejlődés elősegítéséhez, népszerűsítéséhez. A projekt eredményeinek hatására csökken a fajlagos víz, és energiafelhasználás, nő a hasznosított hulladékok mennyisége. Összességében tehát a Botanikus Kert működésoptimalizálása, a környezettudatosság fejlesztése, valamint a környezet állapotának, az ott élő fajoknak a védelme együttesen szolgálják a fenntartható fejlődést.