Fémtelepek: szigorú szabályok jönnek

Jövőre meghatározott fémeket csak közszolgáltatók adhatnak le, a velük szerződésben álló fémkereskedőknek – mondta lapunknak Csizi Péter országgyűlési képviselő annak kapcsán, hogy Pécsett több esetben a telepeken leadható anyag miatt történtek rongálások, lopások. Előfordult, hogy meglovasított autókat adtak le darabokban a felvásárlóknak.

hirdetés

Csizi Péter alpolgármester, Pécs országgyűlési képviselője maga is amellett van, hogy a jövőben szigorítsák a fémfelvásárlás szabályait – mondta lapunknak azt követően, hogy a napokban kiderült: több, korábban ellopott Ladát darabokban adott el valaki a felvásárlóknak, s az Ókeresztény Mauzóleum bronzkorlátjának egy részét is hasonló célból fűrészelték le.

Mint azt az országgyűlési képviselő lapunknak elmondta, a fémekkel, illetve a fémkereskedőkkel az egyes fémek begyűjtésével és értékesítésével összefüggő visszaélések visszaszorításáról törvény, illetve annak végrehajtásáról kormányrendelet rendelkezik.

A két éve hatályos jogszabály célja a közszolgáltatások biztonságát fenyegető fémlopások és illegális fémkereskedelem visszaszorítása, illetve a kulturális javak védelme. Csizi Péter azonban elmondta: a törvény hatályba lépését követően több érintett is jelezte, hogy nem minden esetben sikerül e célokat megvalósítani.

Májusban alakult egy munkacsoport, melynek célja a fémtörvény átfogó módosítási javaslatának kidolgozása. A munkacsoportban részt vett minden érintett – köztük a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai, a Fémszövetség tagjai, a Hulladékhasznosítók Országos Egyesületének tagjai, a MÁV munkatársai, a Magyar Telekom munkatársai, a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium illetékesei.

„Sikerült kidolgozni egy olyan átfogó, minden érintett egyetértésével létrejött javaslatot, amely rendelkezéseket tartalmaz a színesfémek értékesítésére, illetve a fémkereskedőkre is. Ennek alapján a jövőben a fémek leadásánál szigorodnak a szabályok” – így a képviselő.

Csizi Péter azt mondta, január végén a kormány, majd röviddel ezután az országgyűlés elé kerülő tervezet szerint meghatározott fémeket csak közszolgáltatók adhatnak le a velük szerződésben álló fémkereskedőknek. Csizi szerint a szabállyal a magánszemélyek esetében a fémlopások csökkenése várható, miután a magánszemély csak meghatározott fémeket tud a fémkereskedőnek átadni. Ennek következtében az ellenőrzések hatékonysága is növekedni fog.

Mint arról korábban beszámoltunk, több, Kertváros panelházas városrészében ellopott Lada is fémhulladékként végezte az egyik belvárosi MÉH-telepen. Nemrég ugyancsak fémtolvajok fosztogattak, méghozzá a város szívében. Az Ókeresztény Mauzóleum bronzkorlátját fűrészelték le, nagy valószínűséggel hasonló célból.