Fenyegető al-Kaida

Több nyugati ország biztonsági figyelmeztetést adott ki, és a hétvégére, valamint hétfőre bezárta muzulmán országokban lévő nagykövetségeit és más képviseleteit az al-Kaida és egyéb terrorszervezetek támadásaitól tartva.

hirdetés

Az Egyesült Államok még pénteken közzétette az egész világra kiterjedő utazási figyelmeztetését, hozzátéve, hogy vasárnap 21, muzulmán országokban lévő nagykövetsége és konzulátusa nem nyit ki – az észak-afrikai Mauritániától az ázsiai Bangladesig.

Németország jemeni képviselete vasárnap és hétfőn zárva marad – közölte egy német külügyi szóvivő péntek éjjel a dpa hírügynökséggel, egyéb részletet, okot nem említve. A külügyminisztérium ugyanakkor nem változtatott a német állampolgároknak szóló biztonsági tanácsain.

Nagy-Britannia szintén nem nyitja ki a jemeni fővárosban, Szanaában lévő nagykövetségét ezen a két napon, a brit külügyminisztérium egyik szóvivője szerint “elővigyázatosságból”. Ezekhez az országokhoz csatlakozott szombaton Franciaország is.
A The New York Times szombaton arról írt, hogy az Egyesült Államok állítólag magas rangú al-Kaida-tagok között zajló titkos kommunikációt “fülelt le”, s hogy a terroristák között közel-keleti és észak-afrikai amerikai intézmények elleni támadásról folyt az eszmecsere.

Szakértők szerint a megnövekedett terrorveszély a ramadán muzulmán böjti hónap végével és szeptember 11-ének, a 2001-es egyesült államokbeli terrortámadások évfordulójának a közeledtével függ össze.

MEGOSZTÁS
Előző cikkPannon Egyetem: van hely
Következő cikkPiros riasztás lesz