A vízről prédikált a pápa

A Föld vízkészletének védelmét és az ehhez való szabad hozzáférést szorgalmazta Ferenc pápa vasárnap a víz világnapján, amelyet az ENSZ 1994-ben hirdetett meg.

hirdetés

A római Szent Péter téren a déli Úrangyala-imádságot (Angelus) követő beszédében Ferenc pápa arra bátorította a nemzetközi közösséget, hogy nyújtson “megfelelő védelmet” bolygónk vizeinek. A katolikus egyházfő hozzátette: fontos, hogy senki se legyen kizárva a víz használatából, az ugyanis az emberiség elsődleges java.

Ferenc pápa két évvel ezelőtti megválasztása óta többször is felszólalt a teremtett világ, vagyis a környezet védelme érdekében, amelyet az egyházfő megfogalmazása szerint az ember kizsákmányol és elpusztít. A pápa idén megjelenő második enciklikájának is a környezetvédelem lesz a témája.

Vasárnap a Szent Péter téren az egyházfő szavait hallgató hívők között 50 ezer darab Evangéliumot osztottak szét ingyen. A vatikáni könyvkiadó nyomtatványa elfér a zsebben, “hogy az Evangélium mindig veletek legyen” – hangoztatta Ferenc pápa. Az Evangéliumok szétosztásában a római szemináriumok hallgatói és szerzetesnők mellett háromszáz római hajléktalan is részt vett. Nem ez volt az első vasárnap, hogy a római hajléktalanok a Szent Péter téren segédkeztek, az egyenesen Ferenc pápától függő pápai alamizsna-hivatal foglalkoztatja őket.