Fertőző tbc-s beteg Pécsen!

Fertőző tüdőtuberkulózist (tbc) mutattak ki Pécsett egy fiatalembernél. Az egyetemi hallgatót a vizsgálat pozitív eredményét követően azonnal elkülönítették, és megkezdték gyógyítását – közölte az egyetem.

hirdetés

A Pécsi Tudományegyetem közlése szerint bár a tbc fertőzés az egészséges, normál immunrendszerű embereket csak ritkán tudja megbetegíteni, a biztonság és a megelőzés érdekében a beteg környezetében a szakemberek gondoskodtak az ilyenkor szokásos fertőtlenítésről, és megkezdték az előírt szűrővizsgálatok elvégzését mindazokon, akikkel kapcsolatban lehetett a fertőzött diák.

Megkezdték az előírt szűrővizsgálatok elvégzését mindazokon, akikkel kapcsolatban lehetett a fertőzött diák.

Mindez a Pécsi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya, a városi Egészségügyi Intézmények és a Pécsi Tudományegyetem együttműködésében történik.

A tbc napjainkban, a fejlett társadalmakban – többek között a védőoltásnak köszönhetően is – igen ritka. Hazánkban bejelentési kötelezettség miatt pontos adatok állnak rendelkezésre, évente átlagosan mindössze 5-10 új tuberkulózisban szenvedő beteg jut 100 000 lakosra. Baranya megyében 2016-ban 9 új fertőző beteget találtak. A tuberkulózis szájon át szedhető gyógyszeres kezeléssel gyógyítható.