Fesztiválokkal kezdődik az évad

Két fesztivállal kezdi az évadot a Filharmónia Magyarország. A pécsi ZeneSzüret szeptember 28-tól a Verdi bicentenáriumot, a Korunk Zenéje több helyszínes fővárosi sorozat október 1-jétől szintén évfordulós zeneszerzők munkásságát állítja a középpontba.

hirdetés

A harmadik ZeneSzüret első napján a pécsi bazilikában Sigmund Groven norvég szájharmonikaművész és a Filharmónia Magyarország orgonista ügyvezetője, Szamosi Szabolcs ad közös koncertet – hangzott el a keddi budapesti sajtóbeszélgetésen.

Másnap az ország legjobb akusztikájú hangversenytermének tartott Kodály Központban Opera Sacra címmel a MÁV Szimfonikus Zenekar Verdi-operarészleteket és a Quattro Pezzi Sacri című művet szólaltatja meg.

Hat magyar szimfonikus zenekar lép fel a ZeneSzüreten, köztük természetesen a rezidens együttes, a Pannon Filharmonikusok, ők Kovács János vezényletével Mozart- és Schubert-műsort adnak. A záróesten, október 10-én a Kodály Filharmónia Zenekara ül a pódiumra 240 tagú pécsi, illetve Pécs környéki énekkarokból verbuvált nagy kórussal, vezényel Somos Csaba.

Az immár 39. Korunk Zenéje a legrégebbi kortárs sorozat, amely idén a születésnapos alkotókra összpontosít október elsejétől – mondta Széll Ágnes programszerkesztő. Megünneplik Krzysztof Penderecki és Henryk Górecki, valamint Kocsár Miklós 80. születésnapját. A 100 éve született Benjamin Britten műveiből az Angelica Leánykar énekel.

A 70 éves Jeney Zoltánt szerzői esttel köszöntik. A 90 éve született Ligeti György és Witold Lutoslawski tiszteletére új műveket komponált Kurtág György, Gémesi Géza és Jeney Zoltán. Az EAR Együttes a 80 éves Láng István művei mellett Sugár Miklós, Pintér Gyula, Tihanyi László és Madarász Iván friss kompozícióit szólaltatja meg. Október 13-án a 70 éves Dubrovay László szerzői estjén a II. hegedűverseny ősbemutatójával zárul a fesztivál, a darabot Baráti Kristóf adja elő.

Több mint húsz felnőtt bérletet hirdet a Filharmónia Magyarország 16 város közönségének – mondta Igric György főtanácsadó. Vannak városok, amelyekben csak a Filharmónia Magyarország szervez koncertet, másutt komoly konkurenciával kell megbirkózniuk. Az egyesített cég szisztematikusabban tervezheti meg az évadokat, de nem lesz “egyenprogram”, hiszen mindenütt mások az igények.