Fiatal elkövetőknek szerveznek programokat

Nyertes pályázatának köszönhetően kapott lehetőséget a Baranya Megyei Kormányhivatal arra, hogy olyan közösségi foglalkoztatót hozzon létre, ami eredményesebbé teheti a bűnmegelőzési, pártfogó felügyelői feladatokat. 

hirdetés

A pályázók közül a Baranya Megyei Kormányhivatal volt az egyetlen kormányhivatal, amelyik nyert a Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégia 2016-2017. évi intézkedési tervét érintő pályázaton. Arra pályáztak, hogy olyan képzési programot és foglalkoztatót tudjanak létrehozni, amivel a bűnmegelőzési, pártfogó felügyelői feladatok eredményesebbé tehetők. Erre a kormányhivatal több mint 11,5 millió forintos támogatást nyert.

A pályázati programról, illetve annak céljairól október 5-én – ünnepélyes szerződés-aláírással egybekötött – szakmai konferencián számoltak be a Kormányhivatal szakemberei, vezetői. A pécsi rendezvényen dr. Szeiberling Tamás igazságügyi módszertani irányításért felelős helyettes államtitkár, valamint Sinka Gábor, a Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsának főelőadója is részt vett.

A Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégia a közösségi bűnmegelőzés egyik prioritásaként kezeli a prevenciót, a bűnalkalmak számának csökkentését, kiemelve, hogy minél fiatalabb korban történik a bűncselekmény elkövetése, annál nagyobb a bűnismétlés és a bűnözői életmód kialakulásának veszélye. Ennek a problémának a hatékonyabb kezelésében jelenthet nagy segítséget az új közösségi foglalkoztató, és a Kormányhivatal Igazságügyi Osztályának munkatársai által kidolgozott egyedi képzési program.

A közösségi foglalkoztatók rendszerének kialakításával kapcsolatos kormányzati törekvéseket a 2013-as Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégia emelte a pártfogó felügyelői tevékenység fejlesztésével kapcsolatos törekvések középpontjába. A közösségi foglalkoztató célja, hogy professzionális feltételrendszert teremtsen a pártfogó felügyelet és a megelőző pártfogás feladatainak hatékony ellátáshoz, valamint a jóvátételi programok végrehajtásához, továbbá komplex szemléletű bűnmegelőzési programjaival elősegítse a Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégia gyermek- és ifjúságvédelemmel, illetve bűnismétlés megelőzésével kapcsolatos intézkedéseit.

A Baranya Megyei Kormányhivatal által elnyert több mint 11,5 millió forintos támogatásból megvalósuló közösségi foglalkoztatóban a szakemberek elsősorban viselkedéskorrekciós csoportos foglalkozásokat, agresszióhelyettesítő, szociális készségfejlesztő tréningeket szerveznek a pártfogó felügyelet, illetve a megelőző pártfogás hatálya alatt álló fiatalkorú és fiatal felnőtt elkövetők számára.

A projektnek ugyanakkor része a büntetés-végrehajtás és a bűnmegelőzés intézményi szereplőinek szóló képzések tartása, valamint a bűnmegelőzési és az áldozattá válás elkerülését célzó prevenciós programok szervezése is. A pályázat megvalósításában négy szervezet – a Baranya Megyei Kormányhivatal, a Pécsi Tankerület, a Baranya Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet és a Gerillart Kulturális Közhasznú Egyesület – működik együtt.