Fiatalok gyújtogattak Baranyában, óriási kárt okoztak – megvan az ítélet

Ítélet született a Baranyában gyújtogató fiatalok ügyében.

A gyújtogatások

A vádirat szerint 2018. október 18-án a vádlottak Pécsett, egy víztorony közelében lévő erdei tisztáson a száraz aljnövényzetet öngyújtóval lobbantották lángra, valamint egy szemétkupacot is begyújtottak, amely fák, magas bokrok és gyalogút mellett helyezkedett el, majd a 25 négyzetméretes területen égő tüzet magára hagyták, a tűzoltóságot nem értesítették.

2019. február 10-én délután az első- és másodrendű fiatalkorú vádlottak egy gazdasági társaság tulajdonát képező, egy baranyai település külterületén lévő nád- és nyárültetvényt gyújtották fel. A növényzet 1,8 hektáron égett le, több mint 1 millió forint kár keletkezett.

2019. április 2-án, az éjszakai órákban az elsőrendű fiatalkorú vádlott egy családi gazdaság tulajdonában lévő másik ültetvényen gyújtogatott, ezzel csaknem 1,5 millió forint kárt okozott.

A tűz mindegyik esetben átterjedhetett volna lakott településekre emberi beavatkozás nélkül.

Az ítélet

A Pécsi Járásbíróság július 5-én kihirdetett ítéletével három fiatal- és egy felnőtt korú vádlott bűnösségét mondta ki társtettesként elkövetett közveszély okozásának bűntette, az elsőrendű fiatalkorú vádlott bűnösségét további közveszély okozásának bűntette és rongálás bűntette miatt.

A bíróság az elsőrendű vádlottat 1 év 8 hónap, végrehajtásában 3 évi próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre, a másodrendű vádlottat 8 hónap, végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre, a harmadrendű fiatalkorú vádlottat 1 év, végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre, és a negyedrendű vádlottat 2 év, végrehajtásában 4 évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte. A szabadságvesztést végrehajtása esetén a fiatalkorú vádlottak tekintetében fiatalkorúak fogházában, míg a negyedrendű vádlott tekintetében börtönben kell végrehajtani.

A bíróság megállapította, hogy a szabadságvesztés büntetés felfüggesztésének próbaideje alatt valamennyi vádlott pártfogó felügyelet alatt áll, beszámította a negyedrendű vádlott büntetésébe az általa előzetes fogva tartásban töltött időt, valamint a vádlottakat – felróhatóságuk arányában – kötelezte az eljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére.

A vádlottak és védőik a bíróság ítéletét tudomásul vették, az ügyész, valamennyi vádlott tekintetében, az esetleges fellebbezés bejelentésére három nap határidőt tartott fenn, így a határozat nem végleges – zárul a vádirat.

A döbbenetes esetről itt írtunk.