Ficónak nem tetszik, hogy nem tetszik hazánknak a módosítás

Robert Fico szlovák kormányfő nem tartja a szlovák-magyar kapcsolatok jó kezdetének Semjén Zsolt arra vonatkozó kijelentéseit, hogy Magyarország nemzetközi jogi lépéseket tesz, ha a szlovák kormány úgy módosítja a kettős állampolgárságról szóló szlovák törvényt, hogy az Magyarországgal szembeni viszonylatában továbbra is érvényben marad.

hirdetés

Robert Fico a szlovák kormány szerdai ülését követően reagált Pozsonyban Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek az m1 Este című műsorában tett kijelentéseire.

Semjén Zsolt az Estében kedden arról beszélt, hogy Magyarország az összes nemzetközi fórumon lépéseket tesz, amennyiben Szlovákia úgy javítja ki az állampolgárságról szóló törvényét, hogy az ugyan ne “károsítsa” azokat a szlovák állampolgárokat, akik kérvényezik egy másik ország állampolgárságát, ám Magyarország viszonylatában továbbra is érvényben maradjon. Egy ilyen lépés megtételét Robert Fico hétfőn jelezte.

Semjén Zsolt ezzel kapcsolatban azt mondta: jogilag azt nem lehet megtenni, hogy csak a magyaroktól veszik el az állampolgárságot. Szlovákiának két lehetősége van, vagy visszavonja teljes egészében a törvényt, vagy pedig – amire szerinte nem kerül sor -, hogy a magyarokkal szemben marad életben a mostani szabályozás – mutatott rá.

“Nem gondolom, hogy jó így kezdeni, de ha egy ilyen felvetésre kerül sor, akkor azt szívesebben hallgatnám meg személyesen, nem a médiákon keresztül” – jelentette ki Robert Fico. Hozzátette: készen áll az ilyenfajta kommunikációra Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel való kétoldalú találkozóján is. Erre a találkozóra a tervek szerint Varsóban április 26-án kerülhet sor a visegrádi négyek találkozóján.