Fidelitas: távozzon végleg a politikából Gyurcsány

Távozzon végleg a magyar politikából Gyurcsány Ferenc volt szocialista kormányfő, ha nem tud elszámolni a szakdolgozatával, mert ebben az esetben méltatlanná válik a közszereplésre – mondta Mihalovics Péter, a Fidesz ifjúsági társszervezete, a Fidelitas országos választmányi elnöke szombaton Budapesten, a szervezet Gyurcsány Ferenc II. kerületi háza előtt tartott demonstrációján.

hirdetés

Az országos választmányi elnök, a Fidesz parlamenti képviselője arra szólította fel Gyurcsány Ferencet, hogy “ne mérgezze tovább hazugságaival, átláthatatlan történeteivel, sztorijaival” a magyar közéletet.

Mint azt a mintegy 20 demonstráló előtt kifejtette, a Fidelitas arra kéri a volt miniszterelnököt, “valljon színt, legyen egyszer őszinte, mondjon igazat, ha nem tud igazat mondani, távozzon a közéletből”.

Mihalovics Péter felhívta a figyelmet: a Fidelitas Facebook oldalára várják a javaslatokat Gyurcsány Ferenc szakdolgozatának címére. Mondják el az emberek, miben látják kompetensnek a volt miniszterelnököt, akihez ezeket a javaslatokat eljuttatják, és arra kérik, hogy a címek egyikét válassza ki, és “írja meg legalább egyszer azt a szakdolgozatot, amiért már diplomát kapott” – fogalmazott.

A Fidelitas javaslata a szakdolgozat címére: Az őszödi beszéd vagy a Hazudtunk éjjel, reggel és nappal – tette hozzá.
A Fidelitas országos választmányának elnöke emlékeztetett arra: Schmitt Pál volt államfő plágiumügyében Gyurcsány Ferenc korábban úgy nyilatkozott, “nincs az a palotaőrség, ami meg tudná védeni a Sándor-palota jelenlegi lakóját attól az istentelen szégyentől, ami most rázuhant (…) becsapta önmagát, úgy látom, becsapta a világot”.

Mihalovics Péter beszélt arról, hogy Gyurcsány Ferencnek ugyanakkor nem csak hogy nincs meg a szakdolgozata, hanem olyan címen adott be szakdolgozatot, mint amilyent négy évvel korábban már beadtak, és a négy évvel korábbi szakdolgozat sincs meg.

A demonstrálók Másoltad a sógort?, Hol a szakdolgozat?, Most mi van? feliratokkal vonultak Gyurcsány Ferenc háza elé, ahol az újságírók becsöngettek a volt kormányfőhöz, de beszélni nem tudtak vele.

A HírTv Célpont című műsorában péntek este az hangzott el, hogy négy évvel Gyurcsány Ferenc előtt majdani sógora, Rozs Szabolcs a volt miniszterelnökével megegyező címen adott le szakdolgozatot a pécsi tanárképző főiskolán. Ezt a férfi is megerősítette, azt állítva, nem tudott arról, hogy a politikus később ugyanezt a témát választotta. A korábbi kormányfő, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke a HírTv kérdésére azt mondta: valószínű, hogy olvasta a dolgozatot és merített is belőle.

Gyurcsány Ferenc 1983-ban házasodott össze első feleségével, Rozs Beatrixszal, és egy évvel később diplomázott. A nő bátyja, Rozs Szabolcs 1980-ban szintén A Balaton-felvidék szőlészete és borászata címmel adott be szakdolgozatot a pécsi tanárképző főiskola földrajz szakán, csakúgy, mint 1984-ben a biológia-technika szakos Gyurcsány – derült ki a HírTv riportműsorából.

A balatonfüredi Rozs Szabolcs elmondta, a dolgozat saját kutatásaira épült, meglepte és nem tudja mire vélni, hogy Gyurcsány Ferenc is ezt a témát választotta, noha szavai szerint érdeklődési körük nem egyezett. Kérdésre válaszolva azt mondta, mivel akkoriban rokonok voltak, a politikus a házukban akár olvashatta is a dolgozatot, de neki erről nem volt tudomása.

A HírTv megkérdezte Gyurcsány Ferencet is, aki először nem tudta felidézni, hogy Rozs Szabolcs miről írt szakdolgozatot, sőt azt sem, hogy melyik szakra járt. Amikor azonban közölték vele, hogy volt sógora szakdolgozatának címe megegyezik az ő későbbi diplomamunkájáéval, úgy fogalmazott: olvashatta a dolgozatot, és ha így volt, “nagyon valószínű”, hogy használta is. Arra, hogy a pécsi tanárképzőn vele együtt végző évfolyamtársainak a dolgozatai fellelhetők az egyetemen, az övé viszont nem, nem talált magyarázatot, és úgy fogalmazott: ez gyanús, de senkit sem akar megvádolni.