Fidesz: a bérből élő családokat erősítik

A bérből és fizetésből élő családok anyagi biztonságának megerősítése a következő időszak legfontosabb célja – mondta a Fidesz-frakció szóvivője keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Tuzson Bence kifejtette, hogy a 2014-es év a gazdasági felemelkedésről szólt. Beértek a 2010-ben elindított gazdasági folyamatok, és most már számokban is mérhetők az eredmények. Szinte nulla százalék az infláció, 3,2 százalékos a várható növekedés és 7 százalékos, tehát “rekord alacsony” a munkanélküliség.

hirdetés

Ez a gazdasági teljesítmény azt jelzi, hogy új célokat kell meghatározni 2015-re és az azt követő évekre. A bérből és fizetésből élő családok anyagi biztonságának megerősítését három intézkedéscsomag szolgálja: a bankok elszámoltatása, a béremelések és a családvédelem – mondta a szóvivő.

A legfontosabb a bankok elszámoltatása, mert annak eredményeképpen ezermilliárd forint áramlik vissza a családokhoz 2015-ben.

Ennek az intézkedéscsomagnak három eleme van. Az első az elszámoltatás, amelynek keretében a devizahitelesek visszakapják a pénzüket vagy csökken a törlesztőrészletük.

A következő lépés, a fair bankok rendszerének megteremtése kiszámítható jövőt garantál az embereknek. Véget ér az “apróbetűs korszak” – hangsúlyozta -, amikor az emberek úgy vették föl a hiteleket, hogy nem tudták a feltételeket, és azt sem, hogyan fogják módosítani a bankok. A magyar fogyasztót ugyanolyan védelem fogja megilletni, mint a németet vagy az osztrákot – tette hozzá.

A harmadik lépés, a forintosítás a biztonságot adja meg az embereknek, hiszen nem lesznek kiszolgáltatva olyan külső körülményeknek, mint az árfolyamváltozás. A szóvivő kiemelte: a három lépés azt eredményezi, mintha 190 forinton forintosították volna a svájci frank alapú hiteleket.

A béremelésekről szólva Tuzson Bence ismertette, hogy jövőre 3,4 százalékkal, 105 ezer forintra nő a minimálbér, a garantált bérminimum pedig 122 ezer forint lesz, ez 2010-hez képest 43 százalékos minimálbér-növekedést jelent.

Kitért rá, hogy a következő évben folytatódik a pedagógusbérek emelése is, jövő szeptemberben 5-10 százalékos lesz a növekedés. Új elem a rendvédelmi dolgozók átlagosan 30 százalékos béremelése, és a kormány megkezdi a közszolgálatban dolgozók életpályamodelljének kimunkálását is.

A harmadik intézkedéscsomagról, a családvédelemről Tuzson Bence elmondta, a legfontosabb a családi adókedvezmény rendszerének folytatása, hiszen az önmagában 240 milliárd forintot ad a családoknak a következő évben is. 2015-ben új elem az újonnan házasulók támogatása havi ötezer forintos adókedvezménnyel, amit két évig kapnak.

További újdonság az otthonteremtési kedvezmény, ezt 500 ezer forinttól 3 millió 200 ezer forintig lehet igénybe venni, jövőre már kérhetik az egygyermekes családok is. Nemcsak új lakás vásárlására lehet majd fordítani a pénzt, hanem lakásfelújításra, illetve használt lakás vásárlására is. Fokozatosan, több év alatt a duplájára fogják emelni a kétgyermekes családok adókedvezményét – mondta a szóvivő