Fidesz-frakció: május 5-én alakul

Ahogy az előzőben, úgy az új parlamenti ciklusban is várhatóan öt alelnöke és tíz jegyzője lesz az Országgyűlésnek – közölte a fideszes Rogán Antal szerdán, az új Országgyűlés alakuló ülésének előkészületeiről tartott első egyeztetés után. A politikus bejelentette azt is, hogy május 5-én alakul meg a Fidesz parlamenti képviselőcsoportja.

hirdetés

Rogán Antal – aki az elmúlt ciklus második felében a nagyobbik kormánypárt parlamenti képviselőcsoportjának vezetője volt – a Parlamentben tartott zárt tanácskozás után újságírók előtt kifejtette: az öt országgyűlési alelnök közül kettőt jelöl majd a Fidesz, egyet-egyet pedig a KDNP, az MSZP és a Jobbik. A jegyzői helyekre három képviselőt delegál a Fidesz, kettőt-kettőt a KDNP, az MSZP és a Jobbik, egyet pedig az LMP.

Az új parlamenti bizottsági struktúráról szólva közölte, a Fidesz 14 testület megalakítására tett javaslatot, “talán el lehet menni 15-ig”, de többet mindenképpen indokolatlannak tartana, hiszen egy kisebb parlamentben nem lehet 20 bizottságot működtetni, mint ahogyan az az elmúlt négy évben volt.

A Fidesz politikusa jelezte, a bizottsági helyek elosztásánál nem ragaszkodnak a kétharmad-egyharmad kormánypárt-ellenzék arányhoz. Javaslatuk szerint a bizottsági elnöki posztokból ötöt tölthetne be ellenzéki politikus.

A nagyobbik kormánypárt javaslata értelmében – ahogyan azt Schiffer András, az LMP társelnöke ismertette Rogán Antalét követő nyilatkozatában – 14 bizottság alakulna: törvényalkotási, mentelmi, igazságügyi, költségvetési, külügyi, európai ügyi, honvédelmi és rendészeti, nemzetbiztonsági, nemzeti összetartozás bizottsága, gazdasági, mezőgazdasági, kulturális, népjóléti és fenntartható fejlődés bizottság.

Rogán Antal ugyanakkor többször is hangsúlyozta, az, hogy egy területnek nem lesz saját bizottsága, nem azt jelenti, hogy azzal ne foglalkozna a parlament. Példaként említette az önkormányzati és az ifjúsági ügyeket – amelyeknek a tervek szerint nem lesz önálló testületük -, jelezve, hogy azokkal szerinte akár három-négy bizottságnak is foglalkoznia kell.

A képviselő arról is beszámolt, hogy a három ellenzéki frakció “egyaránt az önálló európai uniós bizottság megszüntetésére tett javaslatot”.

Az MSZP által szorgalmazott külön foglalkoztatási bizottságról azt mondta, bár a Fidesz előterjesztése szerint a gazdasági bizottságon belül foglalkoznának a munkaügyekkel, de ha több ellenzéki frakciótól is érkezik javaslat, megfontolják a struktúra átalakítását.

A bizottsági szerkezetről egyelőre nem született végleges döntés, a Fidesz várja az ellenzék írásos javaslatát, a megbeszélés így péntek reggel folytatódik – mondta Rogán Antal, aki bízik benne, hogy május 1-je előtt minden ügyben sikerül megállapodásra jutni.

A szerdai egyeztetésről összegzésképpen úgy fogalmazott: “ilyen sokat egy tárgyaláson még soha nem sikerült haladni”, hiszen a Ház alakuló ülésének napirendje mellett a parlamenti “tiszti karról” is sikerült dönteni.

Bejelentette továbbá: a Fidesz parlamenti képviselőcsoportja május 5-én alakul meg, és minden országgyűlési tisztség betöltéséről ezen a tanácskozáson döntenek majd. Arról is tájékoztatott, hogy ha hivatalossá válik a 133 Fidesz-KDNP-s parlamenti mandátum, akkor 117 tagú lesz a Fidesz-, 16 pedig a KDNP-frakció.

MEGOSZTÁS
Előző cikkHálapénz: vesztegetés?
Következő cikkVezet a PEAC
  • Pécsi Lakos

    Pont le**arja mindenki… Majd amikor az akasztásukról lesz hír, annak már valóban lesz értéke!