Fidesz: meg kell védeni a rezsicsökkentést

A rezsicsökkentés brüsszeli és magyarországi támadásoktól megvédését nevezte az elkövetkező időszak egyik legfontosabb feladatának Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

hirdetés

Az országgyűlési képviselő felidézte: Orbán Viktor miniszterelnök évértékelőjében és hétfői parlamenti felszólalásában is öt olyan veszélyforrást sorolt fel, amellyel Magyarországnak szembe kell néznie az idén, és amelyekről nemzeti konzultáció kezdődik.

Brüsszel ezekben a kérdésekben megpróbálja elvonni az ország szuverenitását, ha kell, európai uniós eszközökkel befolyásolnak, ha kell, akkor “Soros György mögé bújó (…) ügynökszervezetekkel”, amelyek “elvégzik a piszkos munkát” Magyarországon – fogalmazott Németh Szilárd.

Az egyik Brüsszelből fenyegető veszély a rezsicsökkentés megtiltása – folytatta -, a kormányoldal azonban készen áll arra, hogy megvédje a rezsicsökkentést, ahogyan arra már többször is szükség volt. A lakossági energiaárak megállapítására vonatkozó jogot Magyarországon a kormány és a parlament gyakorolja különböző szervezeteken keresztül – rögzítette.

A fideszes politikus a rezsicsökkentés eredményei között említette a családoknál maradó évi átlag 170 ezer forintot, az EU-s szinten is a legalacsonyabbak közé tartozó villany-, gáz- és távhőárat, a rezsitartozások jelentős – több tízmilliárd forintos – csökkenését, a fizetési hajlandóság emelkedését, valamint a szolgáltatásból kikapcsolt fogyasztók számának mérséklődését.

Azzal kapcsolatban, hogy a Magyar Idők szerdai cikke szerint Vona Gábor, a Jobbik elnöke hagyta jóvá egy – lapértesülések szerint körözött – német fegyverkereskedő parlamenti beléptetését, Németh Szilárd azt mondta: egyre több a zűrös ügy a Jobbik körül.

Hozzátette, érdeklődni fog a témában, amely szerinte “megérdemel” egy kérdést a nemzetbiztonsági bizottságnál.

A politikus kérdésre “oltári nagy hazugságnak” nevezte azt az előző napi cikket, amely arról szólt, hogy Ukrajnában csalók tömegesen kapnak hamis magyar személyazonosságot és így schengeni vízumot. Szerinte “a kárpátaljai magyarokra akarják ezt az egészet fogni”, amit a leghatározottabban visszautasított.

Az Amnesty International (AI) nemzetközi emberi jogi szervezet szerdán közzétett éves jelentését – amelyben a Magyarországról szóló rész legsúlyosabb megállapításai a menekültekkel és a menedékkérőkkel kapcsolatosak – Németh Szilárd úgy kommentálta: az AI “Soros György szoknyája mögött van (…), onnan bújik elő”. Az “ügynökszervezet” migránspárti, minden megnyilvánulásával törvénysértésre biztatja a migránsokat – fogalmazott.