Fidesz: szükséges a tényleges életfogytiglan

A Fidesz szerint a tényleges életfogytiglan szükséges és hatásos büntetőpolitikai eszköz a magyar igazságszolgáltatás kezében a többszörösen visszaeső, erőszakos bűnözőkkel szemben, akik veszélyesek a környezetükre, a társadalomra.

hirdetés

Ezt a nagyobbik kormánypárt közölte szerdán az MTI-vel, miután a Szegedi Ítélőtábla jogerősen tényleges életfogytig tartó szabadságvesztéssel sújtotta azt a többszörös visszaeső szentesi férfit, aki késsel támadt korábbi élettársára 2012 nyarán.

A Fidesz szerint a 2010-es kormányváltás után bevezetett szigorú büntetőpolitikai eszköz, a tényleges életfogytiglan most veszélyben van, mert a strasbourgi bíróság megkérdőjelezi a szükségességét.

A Fidesz-KDNP képviselőcsoportja arra kéri a kormányt, hogy ne engedje a büntetőpolitika fellazítását, védje meg a tényleges életfogytiglant, amely hozzájárult a közbiztonság javulásához. Eltörlésével a magyar bíróságok kezében nem maradna kellően hatékony eszköz a veszélyes bűnözők megbüntetésére – olvasható a nagyobbik kormánypárt közleményében.