Figyelemre méltó dolgok történnek mostanság Pécsett

Szinte minden érdeklődés a 25 emeletes végnapjaira irányul, a város apraja-nagyja lélegzet-visszafojtva nézi, hogy vajon hogyan fog eltűnni ez a város látképét 40 éven át meghatározó monstrum.

hirdetés

Ugyanakkor az épület közvetlen közelében, a volt Szliven áruház mintha Csipkerózsika álmából ébredne. Napról-napra változik, és már kívülről is látszik, hogy valami nagyszerű történik az épülettel.

kedplazma11
kedplazma02
kedplazma03
kedplazma04
kedplazma05
kedplazma06
kedplazma07
kedplazma08
kedplazma09
kedplazma10
kedplazma12
kedplazma13
kedplazma14
kedplazma15

Az alsó szinten már máshonnan is ismert kereskedelmi egységek nyitották meg kapuikat.

Az ide betérő vásárlók kíváncsian kérdezgetik az ott dolgozókat, hogy vajon mi lesz a fenti szinten?

Az újjávarázsolt első emeleten Pécsett ezidáig ismeretlen egészségügyi centrum készülődik.

A XXI. századi technológiával felszerelt 1000 négyzetméteres Pécsi Plazma Központ a Kedplasma Magyarország beruházásában épül.

És, hogy mi is az a Plazma Központ?

Az Európa Tanács állásfoglalását követően, mely szerint a vér és vérkészítményekkel való biztonságos ellátással kapcsolatban minden országnak törekednie kell a önellátásra, Magyarországon 2005-ben indult el a Plazmaferezis Program, amelynek során önkéntes donoroktól történik a plazmagyűjtés.

A vérplazmából többféle életmentő gyógyszert állítanak elő, amelyeket többek között az alábbi betegségek gyógyításában használnak: veleszületett vérzékenység, veleszületett és szerzett immunhiányos betegségek, illetve csontvelő- és szervátültetések, vérmérgezés, súlyos égési sérülés, autoimmun betegségek, fertőző betegségek megelőzése.

Több olyan gyógyszer van, amelyhez a szükséges alapanyagokat szintetikus úton nem, csak plazmából lehet előállítani.

Felmerül a kérdés, hogy miért éppen Pécsre esett a választás, miért éppen itt nyílik ez a minden tekintetben egyedi egészségügyi központ?

Dr. Komlódi Gabriella, a vállalat igazgatója szerint: Pécs fiatalos lendületű, életerős város, ezért számítanak a pécsiek adományozó hajlandóságára, hiszen a vérplazma adása önkéntes életmentő adomány.

A vállalatnak ez egyébként az országban a negyedik plazmagyűjtő állomása lesz. Itt is, -az elmúlt tíz évben a másik három állomáson már bevált rendszer szerint- a donorok költségtérítésben részesülnek, azaz donációnként akár 4.000 Ft-ot is kaphatnak az önkéntesek mindamellett, hogy ingyenes, rendszeres orvosi ellenőrzésen esnek át. Ezen kívül szendviccsel, üdítővel, kávéval is kínálják a plazmaadókat.

A plazmaadás nem egészen egy órát vesz igénybe, a minden kényelemmel felszerelt ferezisteremben, ahol többek között tv-k, és ingyenes wifi szolgáltatás is van.LOGO_kedplazma_plazma_kozpont_PECS-01

 

A Pécsi Plazma Központ szeretettel vár minden érdeklődőt!

Telefon: +36/70-244-63-71
Facebook: www.facebook.com/pecs.plazmaadas/
e-mail: plazmakozpont.pecs@gmail.com

(x)