Filharmónia Kft. jött létre

Az eddigi három regionális – a pécsi, a miskolci és a budapesti – hangversenyrendező nonprofit kft. összevonásával létrehozta a Filharmónia Magyarország Koncert- és Fesztiválszervező Nonprofit Kft.-t az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

hirdetés

Hammerstein Judit kultúráért felelős helyettes államtitkár a döntésről tartott hétfői budapesti sajtótájékoztatón elmondta: a párhuzamosságok megszüntetése, a hatékonyság és a lobbierő növelése céljából vonták össze a három társaságot.

Az egyesített cég ügyvezetője az eddigi Dél-Dunántúli Filharmónia vezetője, Szamosi Szabolcs lett, és az új társaság központja is Pécsre került „a decentralizáció jegyében” – tette hozzá az államtitkár. Kitért arra, hogy míg Budapesten gyarapszik a koncerthelyszínek száma, és a zeneélet kínálata bőséges, a vidéki ajánlatok színvonala egyenetlen, ezért is indokolt a központ Pécsre helyezése.

Az összevonással ellenőrizhetőbbé válik a támogatás felhasználása. Az idei büdzsé egyelőre 135,9 millió forint, ez a korábban előirányzott, háromfelé osztott pénz együttes összege – mondta Hammerstein Judit.

A Filharmónia Magyarország Kft. vezetője, Szamosi Szabolcs orgonaművész kiemelte: eddig is a filharmóniák gondozták az ifjúság zenei nevelését. Szólt arról, hogy ügyvezetőként már felvette a kapcsolatot a hálózatosan működő Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal, így kiemelt figyelem juthat a beavató koncerteknek.

A sajtótájékoztatón téma volt a Filharmónia Magyarország Kft. által a közeljövőben szervezendő fesztiválok, kurzusok és versenyek sora.

Eötvös Péter beszélt a Szombathelyi Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál programjáról; a rendezvényen nemcsak karmesterként és zeneszerzőként, hanem professzorként is dolgozik július 11. és 19. között. A 2013-as kurzus főszereplő hangszere a trombita lesz, a karmester növendékek pedig Bartók Concertóját és Janácek Sinfoniettáját tanulmányozzák.

Liszkay Mária a Régi Zenei Napok eseményeit ismertette, ezt – mint tavaly – a fertődi Esterházy-kastélyban rendezik meg június 22. és 29. között. Újdonság lesz a kastélyparkban hallható, Notturno című éjszakai koncert. Itt is világhírű mesterek tartanak kurzusokat: Nancy Argenta, Rachel Podger, Barthold Kuijken, Malcolm Bilson. A Westminster Apátság Kórusa a fesztivál keretében a soproni Szent Mihály-templomban énekel.

A Flesch Károly Nemzetközi Hegedűversenyt június 9. és 16. között Mosonmagyaróváron tartják, az őszi Budapesti Nemzetközi Zenei Versenyek sorában ősszel a fuvola kerül sorra.

Az őszi évad nyitányát jelentő Kortárs Zenei Napokról, valamint a személyi kérdésekről Szamosi Szabolcs egyelőre nem kívánt beszélni.