“Finn-módszerrel” támadnak a rendőrök

A járőrök munkája nehéz, de bérük gyorsabban változik

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság az ittas vezetők kiszűrése és a közlekedési balesetek megelőzése érdekében „finn-módszeres” ittasság ellenőrzést végzett a napokban Szentlőrincen. A jövőben havi rendszerességgel végeznek majd ilyen szűrést  – adta hírül a Police.hu

hirdetés

A rendőrök Baranya megye közútjain kiemelt figyelmet fordítanak a járművezetők ittasságának ellenőrzésére, amelynek leggyorsabb és egyben legmegbízhatóbb módszere az úgynevezett „finn-módszeres” ittasság ellenőrzés. Az elsőként Finnországban alkalmazott módszer lényege, hogy előre kijelölt leállítási helyen több rendőr bevonásával pillanatok alatt elvégzik az arra közlekedő összes járművezető alkoholteszteres ellenőrzését. Ha a járművezető az ellenőrzés során nem bizonyul ittasnak, úgy azonnal tovább haladhat, míg ittasság esetén az érintett vezetőket félreállítják és eljárást kezdeményeznek ellenük.

A január 28-án Szentlőrincen megtartott akció keretében a rendőrök 116 járművezetőt ellenőriztek, azonban ittasság gyanúja egy esetben sem merült fel.

A jövőben havi rendszerességgel kerül sor Baranyában ilyen jellegű ellenőrzésekre. Az ellenőrzések létjogosultságát bizonyítja, hogy például január 29-én mindössze egy nap leforgása alatt négy ittas járművezetővel szemben kellett büntetőeljárást kezdeményezni. Aki ittas állapotban vezet, amellett, hogy a saját és a többi közlekedő testi épségét kockáztatja, akár többszázezer forintos bírságra és járművezetéstől való eltiltásra is számíthat.