Főépítész: “Menedzselni kell a Király utcát”

Csaba Ders városi főépítész szerint az üzletbérlőket, -tulajdonosokat, a vagyongazdálkodási társaságot és az önkormányzatot is magába foglaló professzionális társaságnak kellene az üzletközpontok színvonalát menedzselnie a Király utcában. Szerinte így ismét fel lehetne virágoztatni a belvárost.

hirdetés

Csaba Ders, Pécs főépítésze a belváros jövőképét kutató szakmai fórumon mondta ezt. A Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar által szervezett sorozaton olyan kreatív ötleteket kutatnak fel a hallgatók és az oktatók a szakma és a városlakók segítségével, amelyekkel megalapozottan fejlődő jövőképet kaphat Pécs szíve.

Kondor Tamás építész felvezetőjében elmondta: Pécs belvárosának jövőképe címmel bárki számára nyilvános pályázatot ír ki a kar, a beérkezett, s díjazott munkákat pedig átnyújtják később a városi vagyonkezelőnek és az önkormányzatnak.

Mint mondta, a belváros mára kiterjedt, átnyúlt korábbi határain, hiszen az EKF-es fejlesztések és a belvárosi hatalmas üzletközpont szintén a város lüktető részeivé váltak. A pályázat célja, hogy ennek előnyeit és hátrányait csokorba szedve jövőképet fessen a területnek.

Csaba Ders főépítész beszédében egy korábbi, 2009-es felmérésre hivatkozva azt mondta, a régen ismert belváros, a Király utca és környéke elsősorban a közlekedési nehézségek és a vásárlói kultúra változása miatt indult elnéptelenedésnek. Rámutatott: előbb a villamosvonal felszámolása, majd a buszpályaudvar áthelyezése rontott a belváros forgalmán, majd a Konzum Áruház és a 2000-es években felhúzott bevásárlóközpont szívta fel a keresleti oldalt.

A főépítész szerint a belvárost egységes koncepció mentén a jövőben ugyanúgy el kellene adni, mint bármilyen más terméket. Azt mondta, a nagy áruházakban működő marketingmenedzsment felállításában kell gondolkodni; a testület munkájába pedig a bérlők, a tulajdonosok, a vagyonkezelő és az önkormányzat delegáltjait is be kellene vonni.

Csaba Ders kijelentette: a mai korban – egyébként ugyanúgy, ahogy régen is – a közterületek, illetve a közterületként működő bevásárlóközpontok versenyeznek egymással azok használóiért. Mivel Pécsen az EKF-es és egyéb fejlesztések miatt megnőtt az ilyen területek száma, ezért szerinte csakis komoly munkával lehet előmozdítani a Király utca és a Ferencesek utcája sorsát.

Mint ismert, első lépésként a kereskedők és vendéglátósok érdekvédelmi szervezetbe tömörültek, hogy közös munkával segítsék a belváros újbóli „eladását”. Tavaly számos programot, kulturális szórakozási lehetőséget teremtettek, s indultak el a sétálóutca közkedveltté tétele irányában. Csaba Ders szerint jó az út és az irány, amelyet egy egységes arculattal, szakértő társasággal tovább lehet fejleszteni.