LMP-s fogadóórák Schiffer Andrással

Fogadóórákat tartottak szombaton az LMP városházi képviselői, melyeken részt vett Schiffer András, a párt parlamenti frakciójának vezetője is. A politikus a helyi szakszervezeti vezetőkkel is tárgyalt. Mindeközben Karácsony Gergely az LMP parlamenti frakcióvezető-helyettese, a kulturális és sajtóbizottság alelnöke az előadóművészeti törvény módosításáról tartott sajtótájékoztatót.

hirdetés


– A szakszervezeti konföderációk képviselői és az LMP politikusai csütörtökön már tárgyaltak a fővárosban, egyeztetésük a kormány munkavállalókat érintő lépéseivel, valamint a párt népszavazási kezdeményezéseivel volt kapcsolatos, ennek folytatás volt a pécsi találkozó is – mondta lapunknak Schiffer András, az LMP parlamenti képviselőcsoportjának vezetője.

Schiffer szerint egy hosszú távú együttműködés bontakozhat ki az érdekképviseletekkel, Pécsett pedig az említett témák mellett a június 16-ra tervezett demonstrációról is egyeztettek a Liga Szakszervezetek, valamint az MSZOSZ helyi képviselőivel.

Mint mondta, a június közepére időzített tiltakozást azért szervezik, mert véleményük szerint fel kell lépni a munkavállalók kiszolgáltatottságával szemben, s az őket várhatóan érintő megszorítások ellen. A politikus szerint a Fidesz kormányzó pozícióban szembemegy mindazzal, amit korábban nyolc éven keresztül sugallt, nem erről volt szó a 2010-es kampányukban sem.

A politikus helyi ügyekről is tájékozódott, többek közt a Magasház tervezett átalakításáról is. A Széchenyi téren felállított LMP-s stand mellett, dr. Keresztes László Lóránt önkormányzati képviselő ezzel kapcsolatban elmondta, az ügyben június 30-án tartanak lakossági fórumot, amelyre meghívták a közgyűlésben helyet foglaló pártok képviselőit is. Az MSZP, a Jobbik és az ÖPE képviselői már jelezték részvételüket, s számítanak a Fidesz megjelenésére is.

Az LMP-s városatya szerint szeretnék társadalmi vitára bocsátani a projekttel kapcsolatban felmerülő olyan kérdéseket, hogy az eladósodott városnak valóban szüksége van –e egy új kormányzati központra, s valóban van-e erre forrása az önkormányzatnak? Megjegyezte, azt is fontos lenne megvizsgálni, hogy lakásokat is alakítsanak ki a toronyházban.

Az LMP parlamenti frakcióvezető-helyettese, a kulturális és sajtóbizottság alelnöke Karácsony Gergely szintén szombaton tartott sajtótájékoztatót Pécsen az előadóművészeti törvény módosításáról. Mint arról az MTI beszámolt, a képviselő szerint, ha a Nemzeti Előadóművészeti Érdekegyeztető Tanácsnak lesz érdemi befolyása a döntésekre, vagyis a szakmai szervezetek jóváhagyása nélkül nem lehet majd alapvető döntéseket meghozni, továbbá a független, alternatív színjátszás garanciákat kap a költségvetési támogatásra, frakciója megszavazza a javaslatot.

Karácsony Gergely úgy vélte, hogy az LMP által javasolt változtatások nélkül a rendszer ki van téve a politikai beavatkozás lehetőségének, és az LMP attól tart, hogy a módosítás egy politikai játszma részévé teheti az előadóművészeket.

“A jelenlegi színházfinanszírozási rendszer előnye, hogy kiszámítható és világos elvek alapján működő finanszírozást nyújt. A társaságiadó-kedvezmény lehetőségével együtt biztosítja, hogy a kulturális területen belül csak a színházi, előadóművészeti ágazat nincs komoly válságban” – jegyezte meg az MTI szerint.

Az előadóművészeti törvény módosításának lényegi eleme, hogy a jelenlegi hat helyett három nyilvántartási-támogatási kategóriába sorolná az előadóművészeti szervezeteket. Lesznek a nemzeti, a kiemelt, valamint a pályázati csoportban regisztrált együttesek. Normatív támogatást a jövőben az első két kategória kaphat.
A módosítás szerint megszűnne az Előadóművészeti Tanács, helyette létrejönne a Nemzeti Előadóművészeti Érdekegyeztető Tanács, de nem szűnik meg a kulturális érdekegyeztető tanács, amelyet a miniszter hívhat össze.