Fókaverés az Adrián

Fókaverésért megbüntettek egy 56 éves macedón férfit Horvátországban, sőt öt évre ki is utasították, mivel az eljárás során kiderült, hogy illegálisan tartózkodik az ország területén – írta a Jutarnji List című horvát napilap csütörtökön.

hirdetés

A férfi többször ököllel hátba vert egy szigorúan védett földközi-tengeri barátfókát azért, hogy elzavarja a horvátországi Pula közelében lévő Gortanovai-öböl strandjáról. A rendőrség szabálysértési eljárást indított ellene a természetvédelmi törvény megsértése miatt. Helyszíni bírságot szabtak ki, amelyet ő azonnal ki is fizetett. Az eljárás közben azonban kiderült, hogy a férfi illegálisan tartózkodik az országban, ezért a rendőrség őrizetbe vette és egy gyors büntetőeljárást követően öt évre kitiltották az országból.

Miután szigorúan védett állatról van szó, amely rendszeresen beúszik a Pula környéki strandokra, a rendőrség felhívta a turisták és helybéliek figyelmét arra, hogy saját biztonságuk, valamint a fókák biztonsága érdekében ne menjenek az állat közelébe, ne dobálják meg kővel, valamint ne engedjék háziállataikat a vízbe.

A védett állatok bántalmazásáért, nyugalmuk megzavarásáért magánszemélyek esetében 7 ezertől 30 ezer kúnáig (170 ezertől 750 ezer forintig) terjedő bírságot is kiszabhatnak a hatóságok.