Földbérletek miatt aggódik a megyei MSZP

Az állami földek haszonbérletbe adása miatt aggódik a baranyai MSZP: Tóth Bertalan szerint a pályázati rendszernek köszönhetően nem a családi gazdaságokat akarják helyzetbe hozni.Az MSZP megyei elnökhelyettese egy pénteki sajtótájékoztatón felidézte a földtörvény változásait: a korábbi bérlők előhaszonbérleti joga megszűnt, így azok hasznosítására pályázni lehet. 65 ezer hektár földterület pályáztatása zajlik jelenleg országszerte – mutatott rá.

hirdetés

Emlékeztetett: a cél eredetileg az volt, hogy a családi gazdaságokat, az állattartókat segítsék állami földdel. Ennek ellenére – tette hozzá – mégis létrejöttek olyan birtoktestek, amelyek több száz, illetve ezer hektárra is rúghatnak.

Szerinte a baranyai állattartók nem tudtak pályázni a korábban általuk bérelt földekre. Emiatt – számításai szerint – húsz család megélhetése kerül veszélybe.

Puch László, a szocialista párt megyei elnöke ehhez hozzáfűzte: pártjuk a hatékony gazdálkodás mellett áll ki, illetve azok mellett, akik maguk akarják megművelni a földet.

Az Orbán-kormány eddig 34.000 hektár földet hirdetett meg, amelyre 3.800-an pályáztak – reagált a Fidesz szóvivője még április elején egy hasonló témában tartott MSZP-s sajtótájékoztatóra. Selmeczi Gabriella természetesnek tartja, hogy néhány sikertelenül pályázó politikai kapcsolatokat keres, ,,a szocialistáktól pedig egyáltalán nem szokatlan, hogy gazdasági érdekcsoportok kijáróiként viselkednek”.