Folyamatosan izzik a parlagfű-vonal

Szüntelenül csöng az ingyenesen hívható telefon a parlagfű kommandónál. A Pécsi Városgondozási Nonprofit Kft. folyamatosan tisztítja a fertőzött területeket, hogy elviselhetőbb legyen az allergiában szenvedő városlakók helyzete. Eddig majdnem háromszáz  riasztás érkezett hozzájuk.

hirdetés

Június közepén jelentette be a pécsi városvezetés, hogy újra elindítja a tavaly már sikeres zöld kommandót. Az elmúlt hetek adataiból az derül ki, hogy a zöldszámra érkező eddigi majd háromszáz hívásból közel kétszáz csak e gyommal volt kapcsolatos.

Mint ahogy arról Pandur Károly, a Pécsi Városgondozási Nonprofit Kft ügyvezetője tájékoztatott, közel 95 hívás a közterületen található allergén növény irtására vonatkozott, a többi magánterületre, illetve a város közigazgatási határain kívüli fertőzött részek megtisztítására hívja fel a figyelmet. A pécsi bejelentések esetében három napon belül intézkednek, s megtisztítják a gyommal borított területeket.

Pandur Károly hozzátette: a magánterületeken található parlagfű esetében először az illetékes hatóságot tájékoztatják, a tulajdonost a hatóság szólítja fel telke megtisztítására. Ha ezt nem teszi meg, akkor a parlagfű kommandó kaszálja azt le (a hatósági főosztály, a közterület-felügyelet, vagy a rendőrség munkatársának jelenlétében), s az adott rész fertőzöttségétől függő mértékű bírságot szabnak ki, valamint az irtás költségeit is kifizettetik a szabálytalankodóval.

Július 1. – azaz a törvény adta határidő – óta eddig csupán nyolc alkalommal fordult elő ilyen eset, s általában a figyelmeztetés elegendő volt ahhoz, hogy a magántelkeken lévő allergiát okozó növényeket a tulajdonos eltávolítsa. Megjegyezte, a vidéki bejelentések nem az ő hatáskörükbe tartoznak, ugyanakkor lehetőségeikhez mérten tájékoztatják a bejelentőt, hogy ez esetben kérésükkel hova fordulhatnak.

A zöld kommandó munkájára – az eddigi pozitív tapasztalatok alapján – várhatóan a következő évek során is számíthatnak a városban élők.