Folytatódik a kánikula, 31-36 fok is lehet

Szerdán a délutáni gomolyfelhő-képződés mellett sok napsütés várható, de emellett a délutáni, esti órákban záporok, zivatarok bárhol kialakulhatnak.

hirdetés

Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de zivatarok környezetében erős vagy viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 31, 36 fok között alakul.

Frissítve (szerda, 10:25)

A tartós hőség miatt szerdán a dunántúli régióban narancsszínű, az ország többi részén pedig piros figyelmeztetés van érvényben; csütörtökre pedig már az egész országra kiadta a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) – közölte Csonka Tamás, az OMSZ veszélyjelző munkatársa.

Eszerint az ország nagy részében 27 fok felett alakul a napi középhőmérséklet. Ennél alacsonyabb átlaghőmérséklet elsősorban a Dunántúl délnyugati részén, az Északi-középhegységben és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében lehet, illetve egyes mélyebben fekvő völgyekben. Csütörtökön azonban várhatóan az egész országban 27 fok felett lesz a napi középhőmérséklet – mondta Csonka Tamás.

Szerdától szombatig, de nagy valószínűséggel még vasárnapig meglesz a 27 fok feletti napi középhőmérséklet. Vasárnap valószínűleg érkezik egy hidegfront, amely heves zivatarokkal jár, ez azonban még bizonytalan. Nem tudni, hogy az ország mely részén és mennyire mérsékli a hőmérsékletet. A mostani előrejelzések szerint elképzelhető, hogy átmeneti lesz a hidegfront. A felfrissülés után pedig van rá esély, hogy jövő héten folytatódik a kánikula, ugyan enyhébb formában, de továbbra is 30 fok körüli maximumokkal.

A zivatarokat tekintve a közép-dunántúli régió kivételével az egész országban citromsárga riasztás van érvényben. Csonka Tamás elmondta: az ország keleti harmadában a déli óráktól alakulhatnak ki zivatarok, a Dunántúl délnyugati részén pedig elvétve van rá esély. Ezeket néhol 60-90 km/h erősségű szél, jégeső, lokálisan nagyobb mennyiségű csapadék kísérhet. Hozzátette: “a helyzetben benne van, hogy egy-egy hevesebb zivatar is kialakulhat, amelyet nagyobb méretű jég és károkozó szélroham kísérhet, de ennek kicsi az esélye”.