Fónagy Pécsen: csökken a rezsi

Ha kormol, elalszik, nem szabad várni semmire!

Legkésőbb a fűtési szezon kezdetéig minimum tíz százalékkal csökkenni fog a gáz és a villamos energia ára – mondta Fónagy János pénteken Pécsen.

hirdetés

“A kormány elhatározott abban a tekintetben, hogy még 2013 őszén, legkésőbb a fűtési időszak megkezdéséig a villamos energia és a gáz ára további, minimum tíz százalékkal csökkenjen. Erre én megkaptam a kormány utasítását és végre fogom hajtani” – mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára.

A Fidesz Magyarország jobban teljesít című rendezvénysorozatának pécsi konferenciáján Fónagy János az eddigi rezsicsökkentéssel kapcsolatos intézkedések bemutatása mellett szólt a fejlesztéspolitikáról, az infrastrukturális kérdésekről és az Ős-Dráva program várható hatásairól is.

A rezsicsökkentés kapcsán megjegyezte: a kormány tavaly decemberben, s idén több ízben azért döntött a díjak mérséklése mellett jövedelmükhöz viszonyítva korábban kimagaslóan sokat fizettek ki rezsire a magyar családok. Hozzátette: a villamos áram, a gáz, a távfűtés, a kommunális, víz és csatorna- és a kéményseprési díjak csökkentése mellett legutóbb a palackos gáz és a szippantási szolgáltatás díjait csökkentették.

Kijelentette: sem az eddigi, sem az elkövetkezendő rezsicsökkentések nem veszélyeztetik hazánk energiaellátását, mert egyrészt a gáztározókat már korábban állami tulajdonba vette a kormány, másrészt hajlandó a korábban privatizált energiaszolgáltatók részben vagy egészbeni visszavételére is.

Fónagy János előadásában a kormány elmúlt három évben folytatott gazdaságpolitikájáról szólva kiemelte: amennyire lehetett, igyekeztek felpörgetni az ország rendelkezésére álló uniós források lekötését, kiutalását. Elmondta: míg 2010-ben hetente 7,7 milliárd forint jutott el a pályázókhoz, addig ma ez a szám 40 milliárd forint hetente.A szerződéskötések számát is a duplájára emelték; a 2010-es 107-es heti átlaggal szemben ma hetente 220 uniós támogatási szerződés köttetik meg.

Az államtitkár elmondta: a 2007 és 2013 között rendelkezésre álló 8200 milliárd forintos forrás 98 százaléka már a piacon van, meg van hirdetve, 94 százalékát pedig már lekötötték. Idén az első öt hónapban a tervezett uniós források 95 százaléka már teljesült – tette hozzá.

Az államtitkár az uniós programok közül kiemelte a Baranya megye szempontjából egyik legfontosabbnak számító Ős-Dráva Programot, emlékeztetve rá, a kormány külön ülésen foglalkozott a komplex természeti, társadalmi, gazdasági és területfejlesztési projekttel. Ismertette: az Ős-Dráva egyszerre teremt munkahelyeket, járul hozzá a természeti értékek védelméhez, a tájváltozásokhoz.

Az infrastrukturális fejlesztések közül Fónagy János előadásában főként a dél-dunántúli, már megvalósul beruházásokról tett említést, de, mint mondta, a kormány kitűzött célja, hogy az M6-os, M60-as autópálya elérje az országhatárt a következő uniós költségvetési időszakban.

E fejlesztés már csak azért is fontos, tette hozzá, mert a közösségbe most nyáron belépő Horvátországgal így tudja megteremteni hazánk a gyors és biztonságos összeköttetést. Hozzátette: már megtörtént a déli megyék összeköttetését a későbbiekben megteremtő M9-es gyorsforgalmi út további nyomvonalának tervezése is, a kormány ugyanis elkötelezett e beruházás későbbi folytatása mellett is.