Fontos az ipari innováció

Még várjuk az üzleteket

A magyar kis- és középvállalkozások ipari innovációs eredményei alapozzák meg a magyar gazdaság hosszú távú sikerét – mondta Szijjártó Péter hétfőn a Vas megyei Csepregen, ahol felavatta az Uniriv Kft. 483 millió forintos beruházással felépült 5300 négyzetméter alapterületű üzemét, amely az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) keretében 192 millió forintos pályázati támogatást kapott.

hirdetés

A Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára hangsúlyozta: annak érdekében, hogy a magyar kis- és középvállalkozások hosszú távon is helyt tudjanak állni a nemzetközi piaci versenyben, a kormány a következő hétéves uniós költségvetési időszakban megduplázza a kutatás-fejlesztésre és innovációra szánt pénzt, így összesen 706 milliárd forintot fog ezekre a célokra költeni.

Szijjártó Péter kiemelte: az Uniriv Kft. száz százalékban magyar tulajdonú cég, amely családi vállalkozásként indult és a kitartó, precíz munkának és folyamatos innovációnak köszönhetően Közép-Európa egyetlen ipari kötőelem gyártója. A cég termékeit ma már 25 országban értékesítik, Mexikótól Németországig, Kínától Oroszországig.

Hozzátette: a cég korszerű üzemcsarnokaiban, világszínvonalú technológiát használnak, példátlanul széles skálán állítják elő a kötőelemeket, ipari szegecseket, és noha ezek a kisméretű alkatrészek nagymértékű precíziót igényelnek, az alkalmazott minőségbiztosítással elérték, hogy a kiszállított termékek között nincs selejt.

Az államtitkár szólt arról is: amellett, hogy az Uniriv Kft. 110 embernek ad munkát, 60 gépi forgácsoló tanulót képez.

Megjegyezte: a kormány döntése alapján a következő hét évben 50 milliárd forintot költ tanműhelyek létesítésére, amiből országszerte hétezer új tanműhelyet hoznak majd létre.

Ágh Péter (Fidesz) országgyűlési képviselő köszöntőjében azt hangsúlyozta: a következő hét évben 712 ezer forintnyi uniós fejlesztési forrás jut minden egyes Vas megyei polgárra, ezért mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ezek a források valóban Vas megyébe érkezzenek és a lehető legjobban legyenek felhasználva.

Pócza Antal az Uniriv Kft. ügyvezetője és tulajdonosa az avatóünnepségen elmondta: 1986-ban tervezte és építette meg azt az első automata szegecsgyártó gépét, amivel családi vállalkozásuk Magyarországon elsőként kezdett húzószegecseket gyártani.

Tájékoztatása szerint a rendszerváltás után olasz és magyar tőkével hozták létre az Uniriv Kft.-t, amelyből néhány év leteltével megvásárolta az olasz üzletrészeket, így a cég már tisztán magyar és továbbra is családi vállalkozásként működhet. Később létrehozták a felületkezeléssel foglalkozó Unigalv Kft.-t, majd Erélyben is felépítettek egy gyárat, így született meg a DSU cégcsoport.

A csepregi üzemben Pócza Antal felsorolása szerint évente 500 millió szegecset gyártanak, amit vevőik az építőiparban és az autóiparban használnak – fűzte hozzá.

A nyilvános cégadatok szerint az Uniriv Kft. 2011-ben 1 milliárd 155 millió forintos árbevétel mellett 129,2 millió forint, 2012-ben pedig 1 milliárd 243 millió forintos árbevétel mellett 243 millió forint adózás utáni eredményt ért el.