Formalint ivott a munkása – 22 hónapot kapott felfüggesztve

Súlyosította a Pécsi Ítélőtábla pénteken jogerősen annak a somogyi gombatermesztőnek a büntetését, akinek a telepén a szakszerűtlen tárolás miatt formalint ivott és meghalt egy munkás 2010 decemberében.

hirdetés

A táblabíróság Krémer László vezette tanácsa megalapozottnak találta az ügyben első fokon eljáró Kaposvári Törvényszék döntését, és a 36 éves őstermelőt foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségében találta bűnösnek. Mivel azonban a foglalkozási szabályok megsértését szándékosnak minősítette, a férfi 3 évre felfüggesztett fogházbüntetésének időtartamát 1 évről 1 év 10 hónapra emelte.

A gombatermesztőnél dolgozó munkás 2010. december 21-én használt, úgynevezett letermelt zsákokat hordott fel munkaadója pincéjéből, ennek során ivott abból az üdítőitalos palackból, amelyben szabálytalanul tárolva, fertőtlenítéshez használt formalin volt. A férfit ugyan kórházba szállították, de belehalt a vegyszer okozta mérgezésbe.

Az első és a másodfokú eljárásban is bebizonyosodott, hogy a sértett halála közvetlen okozati összefüggésben áll a mérgezéssel, amely a vádlott magatartására vezethető vissza.