Fórum a környezetiparnak

Horvátország Európai Unióhoz való csatlakozása lehetőséget teremt arra, hogy az egyébként is jó kétoldalú politikai, gazdasági kapcsolatok minőségileg új fázisba jussanak – mondta Szakáli István Loránd, a Nemzetgazdasági Minisztérium Közép-Európa Főosztályának vezetője Rijekában, egy környezetipari témájú horvát-magyar üzletember-találkozón.

hirdetés

Az Adria-parti kikötővárosban a Horvát Gazdasági Kamara megyei tagozata, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) és a zágrábi magyar nagykövetség Külgazdasági Irodája, valamint a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége által rendezett találkozón huszonöt magyar és tizenöt horvát cég képviseltette magát.

Szakáli István hangsúlyozta: július elsejétől lebomlanak az adminisztrációs gátak, egyszerűbb lesz a határon átnyúló, közös projekteken belüli együttműködés. Kiemelte: a források hatékony felhasználása miatt a horvát cégeknek hasznos lehet a magyar kis- és közepes vállalkozások uniós tapasztalata, a közösen felhalmozott tudást pedig adott esetben továbbadhatják majd egy harmadik országnak.

A gazdasági válságot követő időszak után, 2011 óta rekord értékűek a horvát-magyar külkereskedelmi mutatók: az áruforgalmat ugyan magyar exporttöbblet jellemzi, de a még kiegyensúlyozottabb együttműködés érdekében Magyarország nyitott arra, hogy horvát áru is érkezzen Magyarországra – mondta a gazdasági tárca szakembere.