Fórum: mi legyen a Magasházzal?

A Lehet Más a Politika kezdeményezésére tartottak fórumot a pécsi Magasház tervezett bontásáról, az ide építendő közigazgatási központról, valamint kialakítandó mélygarázsokról. Az eseményen megjelent képviselők csak részben értettek egyet az épület sorsát illetően.

hirdetés


A fórumot szervező LMP önkormányzati képviselője, Keresztes László Lóránt a közel húsz főből álló hallgatóságnak az esemény kezdetekor tolmácsolta a meghívott, ám meg nem jelent Összefogás Pécsért Egyesület képviselőjének, Lengvárszky Attilának szavait.

A jobboldali városatya azzal indokolta a távolmaradását, hogy szerinte a fórum témája körül még sok a bizonytalanság, így a Magasház ügye érdemben nem tárgyalható, de a későbbiekben – ha már előrehaladottabb az ügy – maga is szervez fórumot. Erre reagálva az LMP-s képviselő úgy fogalmazott, hogy szerinte időszerű már most beszélni a beruházásról, s a döntések előkészítésekor kell a civileket bevonni.

Keresztes László Lóránt szerint az évtizedek óta üresen álló épület jövőjét meghatározó, s májusban meghozott döntéshez készül előterjesztés elnagyolt volt, ráadásul nem kormányzati központot, inkább lakásokat, üzleteket kellene kialakítani a házban, hiszen 360 millióért megerősített épület alkalmas lenne erre – esetleg emeletek visszabontásával. Megjegyezte, érdemes lenne további elképzeléseket is megvizsgálni egy építészeti ötletpályázat keretében.

A szocialisták részéről Schmuck Roland képviselő vett részt a megbeszélésen, aki szerint számszaki hibák is szerepeltek a toronyházzal kapcsolatos korábbi előterjesztésben, azontúl, hogy a beruházás koncepcióval sem értettek egyet, mondván a bontás és az építkezés sokmilliárdba kerül.

Szerinte kérdéses az is, hogy ez a helyszín megfelelő lenne egy közigazgatási központnak, s nincs garancia arra, hogy a kormányzati intézmények is beköltöznek a házba. Az LMP-s képviselőhöz hasonlóan bérlakások kialakítását javasolta.

A Jobbikos Gyimesi Gábor rendkívül kockázatosnak ítélte meg a tervezett beruházást, amely miatt harminc évre adósodhat el a város, s a projekt előkészítésekor a környezetvédelmi szempontok elsikkadtak, s a várhatóan megnövekvő autóforgalom hatásait sem mérték.

Egyetértve ugyan a szocialistákkal, miszerint a Magasház tervezett átalakítása nem támogatandó, ám megjegyezte azt is, hogy éppen a szocialistáknak köszönhetően adósodott el a város, a baloldali városvezetés idején felhúzott Expo Center, vagy a pogányi repülőtér terhét ma is kénytelen nyögni Pécs.

A fórumon a képviselők mellett megjelent Maráczy Tibor, a Szent Mihály Arkangyal Asztaltársaság ügyvivője is. Elmondása szerint ő 2009 májusában kezdett el behatóan foglalkozni a Megyeri téri garázsépítéssel. Szerinte, már egy 1994-ben készült tanulmány is figyelmeztetett a Magasház hasznosítása után várhatóan megnövekvő forgalomra, ami miatt az itteni lakások érteke is csökkenhet.

Az eseményen többen is azon véleményüknek adtak hangot, hogy a közigazgatási központ helyett munkahelyteremtő beruházásokkal kellene foglalkozni.

Mint azt korábban megírtuk, a város közgyűlése május 26-án döntött arról, hogy a tervek szerint a toronyházat elbontanák, majd a helyén két épületet húznának fel. A nagyobbik otthont adhatna a közigazgatási szerveknek, míg a kisebbik egyfajta kiszolgáló iroda- és szolgáltatóház lenne, amelyikben közjegyző, ügyvéd, tervezőiroda, bank és posta mellett étterem és élelmiszer-áruház kapna helyet.

Ehhez a Magasházat az Öresund Kft. érdekeltségi körébe tartozó társaságok, a Norrlandiq Vagyonkezelő Kft. (amely az Öresund tulajdona), valamint a Municipio Kft. (amely a Szigeti Garázs Kft. 52%-os és az Öresund Kft 48%-os tulajdona) vennék meg.

Az irodaépületben a befektetőnek fizetett bérleti díj fejében a városi önkormányzat és a baranyai kormányhivatal egyes szervezeti egységeinek irodái kapnának helyet.

Az IMS-technológiával épült, s több mint húsz éve lakatlan huszonöt emeletes épületet néhány évvel ezelőtt adta el az önkormányzat a Grupo Miltonnak, egy több, nagy értékű városi ingatlant is magában foglaló csomagban.

A házzal kapcsolatban nagyszabású terveket jelentettek be a spanyolok, ám az elképzeléseikből végül nem valósult meg semmi. Az önkormányzat időközben a szomszédos Megyeri téren elindult társasházépítés leállítása érdekében – a lakossági tiltakozásnak eleget téve – pályázatot írt ki a Megyeri tér, valamint a Steinmetz tér alá építendő mélygarázsra.

A tenderen az Öresund Kft. győzött, amellyel egy közös projektcéget alapított a város Szigeti Garázs Kft. néven 2010 tavaszán. Ez utóbbi társaság feladata lett a mélygarázs építésének lebonyolítása, s a parkolóház majdani üzemeltetése.

 

Ön mit tenne a Magasházzal?

Eredmények

Loading ... Loading ...