Gálaesttel zárult a 16. POSZT

Véget ért a 16. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT). Őri László, Pécs alpolgármestere a tíznapos esemény Kodály Központban rendezett szombati díjkiosztó gálaestjén hangsúlyozta: a fesztivál új vezetősége “jól kormányozta a hajót, szakmai program sikeres volt”.

hirdetés

A tavalyi POSZT-ra utalva úgy fogalmazott: “sokan voltak, akik egy lyukas garast sem adtak volna azért”, hogy idén is Pécsett rendezik meg a fesztivált ez azonban a szakma is és a város összefogásával sikerült.

“A törékeny egység létrejöttével sikerült konszenzussal megválasztani a POSZT új vezetését, amelynek megvan a lehetősége, hogy új lendületet adjon találkozónak” – összegzett Őri László.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár köszöntőjében felelevenítette: a POSZT azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a színházi szakma legmagasabb presztízsű rendezvénye legyen. “Noha ennek megtartása törékeny esély”, a vélekedése szerint a folyamatok abba az irányba mutatnak, hogy ez így is maradjon.

Trokán Nóra (b) a legjobb női főszerep díjazottja a kecskeméti Katona József Színház Macska a forró bádogtetőn című előadásáért a Pécsi Országos Színházi Találkozó díjátadó gáláján 2016. június 18-án.
Trokán Nóra, a legjobb női főszereplőnek járó díjjal

Magyar Attila, a POSZT-ot szervező Pécsi Országos Színházi Fesztivál Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője arról beszélt, hogy a seregszemle szakmai tanácsadó testülete “csillagos ötösre vizsgázott” szakmai alázatból és konstruktív együttműködésből.

A találkozó új struktúrájáról úgy vélekedett: idén vállalni kellett “a bakik lehetőségét”, hogy a következő POSZT az elvárások szerint működjön.

A legjobb rendező  díjával kitüntetett Horváth Csaba beszél a Pécsi Országos Színházi Találkozó díjátadó gáláján 2016. június 18-án.
A legjobb rendező díjával kitüntetett Horváth Csaba

Magyar Attila szerint a Kodály Központ helyszínként való bevonása beváltotta a hozzá fűzött reményeket, a POSZT Fesztiválnak otthont adó Zsolnay Kulturális Negyed esetében azonban “ki kell értékelni a tapasztalatokat”.

Az ügyvezető kiemelte: a számok azt bizonyítják, hogy az új irány jó, mivel a tavalyi adatokkal összevetve mintegy 20 százalékkal több fizető néző tekintette meg az előadásokat, a jegybevétel 25 százalékkal nőtt.
A POSZT-ot záró gálaesten tizenöt díjat osztottak ki: a Kecskeméti Katona József Színház Macska a forró bádogtetőn című produkciója lett a legjobb előadás. A szakmai zsűri által legjobbnak értékelt darabhoz két további elismerés kapcsolódik: a legjobb női főszereplő díját Trokán Nóra kapta. A MASZK Országos Színészegyesület és a Mozaik Művészegyesület a legjobb női szereplő díját Csombor Teréznek ítélte oda, ugyanezen előadásban nyújtott alakításáért.

A POSZT versenyprogramjában 16 előadás szerepelt, amelyeket Kiss B. Atilla operaénekes és Sólyom András filmrendező válogatott.

A találkozó keretében – a versenyprogrammal párhuzamosan – idén először rendezték meg A POSZT bemutatja elnevezésű sorozatot, amelynek keretében 9 produkciót láthatott a Kodály Központban a közönség, míg a korábbi off-programsorozatból kialakított POSZT Fesztivál több mint 100 programmal a Zsolnay Kulturális Negyedben várta a közönséget.

A 16. POSZT díjazottjai:

A szakmai zsűri díjai:

 

Legjobb előadás:

MACSKA A FORRÓ BÁDOGTETŐN

Rendező: Zsótér Sándor

Kecskeméti Katona József Színház

 

Legjobb rendezés:

Horváth Csaba

A TE ORSZÁGOD

Forte Társulat/Trafó

 

Legjobb női főszereplő: 

Trokán Nóra

MACSKA A FORRÓ BÁDOGTETŐN

Kecskeméti Katona József Színház

 

Legjobb férfi főszereplő:

László Zsolt

LEAR KIRÁLY

Radnóti Miklós Színház, Budapest

 

Legjobb női mellékszereplő:

Danis Lídia

MOLIÈRE: TARTUFFE

Jászai Mari Színház, Tatabánya

 

 Legjobb férfi mellékszereplő:

Tasnádi Bence

AZ OLASZLISZKAI

Katona József Színház, Budapest

 

Legjobb jelmez:

Adriana Grand

VÍZKERESZT, VAGY AMIRE VÁGYTOK

Tamási Áron Színház, Sepsiszentgyörgy

 

Legjobb díszlet:

Menczel Róbert

LEAR KIRÁLY

Radnóti Miklós Színház, Budapest

 

Legjobb dramaturg:

Szikszai Rémusz

MOLIÈRE: TARTUFFE

Jászai Mari Színház, Tatabánya

 

Különdíj:

A Liliomfi teátristáinak

Budaörsi Latinovits Színház

 

A közönségzsűri díja:

PISZKAVAS

Pécsi Harmadik Színház

 

A Színházi Dolgozók Szakszervezetének Básti Lajos-díja:

Horváth László Attila

TÚL ZAJOS MAGÁNY

Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza

 

A Magyar Művészeti Akadémia

Színházművészeti Tagozata által alapított alkotói díj:

Füsti Molnár Éva

PISZKAVAS

Pécsi Harmadik Színház

 

A MASZK Országos Színészegyesület és a

Mozaik Művészegyesület díjai:

 

A legjobb férfi szereplő:

Szatory Dávid

LEAR KIRÁLY

Radnóti Miklós Színház, Budapest

 

A legjobb női szereplő:

Csombor Teréz

MACSKA A FORRÓ BÁDOGTETŐN

Kecskeméti Katona József Színház