Garantált munkahelyet ígér

Minden hat hónapnál régebben munkát kereső harminc év alatti fiatalnak garantált munkahelyet, vagy biztos elhelyezkedést jelentő képzést ígért Bajnai Gordon az Együtt-PM választási szövetség vezetője szerdán, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

hirdetés

A volt kormányfő hangsúlyozta, választási programjuk egyik fő üzenete úgy szól, “Gyere haza, maradj itthon!”. Az Együtt-PM ezzel a jelenleg külföldön dolgozó fiatalokat akarja megszólítani és hazahívni, mivel az ellenzéki pártszövetség szerint az ő távollétük jelenti a legsúlyosabb problémát ma Magyarországon.

A fiatalok kivándorlásának gondját a “minden problémát propagandaparaván mögé rejtő” Orbán Viktor sem tagadja már – jegyezte meg, hozzátéve ugyanakkor, hogy a kormányfő igyekszik azt kicsinyíteni és elkenni. Erre utal, hogy a miniszterelnök kedden 350 ezer külföldön dolgozóról beszélt, míg korábban Matolcsy György jegybankelnök félmillióra tette ugyanezt a számot – fejtette ki Bajnai Gordon, aki szerint Orbán Viktor azon állítása sem igaz, hogy az elmúlt tíz évben alakult volna ki ez a negatív jelenség, hiszen szerinte a fiatalok nyugatra “menekülése” az elmúlt három évben gyorsult fel.

Kiemelte, kormányra kerülésük esetén minden külföldi nagykövetségen és konzulátuson olyan pontokat nyitnának, amelyeken magyarországi munkát kínálnának a kint dolgozóknak. Emellett programot indítanának a 35 év alatti fiatal magyar vállalkozók segítésére, továbbá egy “új telepes program” keretében támogatnák azokat is, akik felsőfokú tanulmányaik után vissza szeretnének térni abba a hátrányos helyzetű térségbe, ahonnan származnak – ismertette.

Magyarország ma “felrobbanna”, ha az ötszázezer külföldön dolgozó itthon keresne munkát – húzta alá az Együtt-PM vezetője, hozzátéve: a magyar gazdaság néhány éven belül akkor is összeomlik, ha a kormány nem hozza haza a fiatalokat.

Bajnai Gordon felidézte korábbi londoni látogatását, amelyen elmondása alapján arról győződött meg, hogy mindenki hazajönne, ha reális lehetőségek várnák itthon.

A volt kormányfő szerint ehhez véget kell vetni “Orbán Viktor lúzer gazdaságpolitikájának”, amely a régióban sereghajtóvá tette Magyarországot, ahol annak ellenére is mélyül a válság, hogy az máshol már múlóban van.

A gazdasági élmezőnybe történő visszatéréshez mindenekelőtt a bizalom, kiszámíthatóság helyreállítására van szükség, másodsorban pedig beruházásokra, hiszen csak azok teremthetnek munkahelyeket, gazdasági növekedést – sorolta Bajnai Gordon, aki egy európai tudásgazdaság kialakítását nevezte gazdaságpolitikája harmadik legfontosabb elemének.

El kell érni, hogy Magyarországon dolgozzanak a jó képességű fiatalok, ne külföldön, ennek érdekében pedig radikálisan javítani kell a felsőoktatás minőségét. Közölte, az ágazat támogatását a GDP 1 százalékának megfelelő összegre kívánják emelni, az egyetemeket, főiskolákat pedig társadalmi helyzettől függetlenül mindenki előtt meg akarják nyitni, aki képességei, szorgalma alapján megérdemli.

Bajnai Gordon a munkahelyteremtés fontosságáról is beszélt. Kiemelte, a versenyszférában 2010 óta stagnál a munkavállalók száma, miközben a kormány már a külföldön dolgozókat is beszámítja az új statisztikákban. Az Együtt-PM ezzel szemben negyedmillió új, minőségi és fenntartható munkahely létrehozását ígéri a következő négy évben, emellett vállalja, hogy 2020-ig a 45. helyre hozza fel Magyarország versenyképességét a jelenlegi 63. helyről – mondta Bajnai Gordon, aki a korrupciós mutatókon is javítana: az országot a harmincadik helyhez hozná közelebb a mostani 46. helyről.

Kérdésre válaszolva megerősítette: átalakítanák a jelenlegi egykulcsos adórendszert, amelyet Európa legigazságtalanabbjának nevezett, mondván, a munkavállalók 88 százalékát hátrányosan érintette. Bajnai Gordon elmondta, olyan új adórendszert vezetnének be, amely a minimálbéren élőktől kezdve a jóval az átlagjövedelem felett keresőkig kedvezne. Szerinte így csökkennének a vállalkozások terhei is, a legalacsonyabb keresetűek zsebében pedig havi 8-10 ezer forint maradhat, amelynek elköltése növelné a gazdaság teljesítményét.

“Orbán Viktorral és Simicska Lajossal nincs kiegyezés” – válaszolta újabb kérdésre, hozzátéve ugyanakkor, hogy rajtuk kívül hosszú távon mindenkivel megállapodásra törekszik majd és nem “bosszúállásra”. Vagyis – fogalmazott – választási győzelmük esetén nem kell attól félni, hogy az “inga szélesen kilengjen balra”. Bajnai Gordon egyébként arra számít, hogy az Együtt-PM húsz százalék körüli eredményt ér majd el a választásokon és így az MSZP-vel képesek lesznek leváltani a Fideszt.

Bajnai Gordont többször kérdezték Gyurcsány Ferenc legutóbbi beszédéről, amelyben elődje azt mondta, “üljön fel a gázsütőre”, aki nem elég szenvedélyes. Az Együtt-PM vezetője hangsúlyozta, a jövőben kizárólag Orbán Viktor leváltására kíván koncentrálni és semmilyen formában nem kíván foglalkozni “ellenzéki torzsalkodásokkal”. Megjegyezte ugyanakkor: “én úgy gondolok magamr