Gyugyi-gyűtemény: négymilliós „értékmentés”

Tekintélyes adománnyal, négymillió forinttal kapcsolódott „a város biztosítója”, a Generali Providencia a Páva Zsolt polgármester által nyáron indított „Értékmentők” mozgalomhoz. A páratlan Zsolnay-kerámiákat felvonultató Gyugyi-gyűjtemény Pécsre hozatalát e cég mellett eddig már több mint másfélezer pécsi magánszemély és vállalkozás segítette felajánlásaival.

hirdetés

Mint korábban beszámoltunk róla, „Légy te is értékmentő!” mottóval indította útjára Páva Zsolt polgármester a világhírű Gyugyi-gyűjtemény hazatérését támogató értékmentő mozgalmat. Ehhez minden pécsi lakos, s magánszemély, valamint a pécsi értékek iránt elkötelezettek csatlakozását várta. A több mint félezer darabos, egyedülálló kollekciót állandó jelleggel a Zsolnay-negyedben, a Sikorszki-házban állították ki ugyanis szeptember elsejétől, viszont a gyűjtemény több százmillió forintos vételárát a város hitelből finanszírozta.

A Generali-Providencia, Pécs város biztosítója örömmel támogatta Európa Kulturális Fővárosát, és nyújtott segítséget – derült ki egy csütörtöki sajtótájékoztatón. A pécsi intézményeket már öt éve biztosító társaság négymillió forintot adományozott az önkormányzatnak, s csatlakozott ezzel a mozgalomhoz.

Páva Zsolt az ez alkalomból rendezett sajtótájékoztatón elmondta: nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy a kiállítás, s az eszmeiség egy nagyvállalat érdeklődését is felkeltette. Ezért, tette hozzá, hálával tartozik Pécs városa. Mint mondta, a mostani felajánlás ünnepélyes átvételét egybekötötték egy tárlatvezetéssel is, amelyre a helyi vállalkozások vezetőit hívták meg. Szeretnék ugyanis elérni, hogy – ahogy tette azt már sok száz pécsi – mind több Pécsett, s a város környékén működő cég is áldozna a páratlan értékek hazahozataláért.

Ilics László, a Generali Biztosító vezérigazgató-helyettese legutóbb néhány hónapja járt Pécsett, mondta, ám az itteni hangulat, kulturális töltöttség rabul ejtette, így kézenfekvőnek érezte, hogy valamilyen módon cégük hozzájáruljon az EKF-évhez, a Zsolnay-gyűjtemény támogatásához. Kijelentette: „ami a pécsieknek, a helyi kultúrának fontos, az fontos a Generalinak is”, ezért pedig szívesen biztosítottak milliókat a célok érdekében.