Gépek százai repkednek Pogányban

Repülők és egyéb légi járművek százai lepik el a hétvégén a pogányi repteret azon a nagyszabású pilóta-találkozón, amelyen az érdeklődők számára is színes programokat rendeznek. Közben folyamatos a kihasználtság a kikötőnél; hetente félszáz landolás és ugyanennyi felszállás történik a létesítménynél.

hirdetés

Nagyszabású nemzetközi pilóta-találkozóra kerül sor a Pécs-pogányi repülőtéren július 22. és 24. között, amikor is repülők és más légi járművek lepik el Pécs és környéke felett az eget. A hétvégi esemény iránti érdeklődést jól mutatja, hogy a nagyközönség számára is nyitott rendezvényre eddig közel négyszáz pilóta és mintegy kétszáz repülőgép és más légi jármű regisztrált.

A Motoros Siklóernyős Nemzeti Bajnokság megnyitójának is helyet adó Pogányban már péntektől hőlégballonok sokasága emelkedik a levegőbe, messziről láthatóan invitálva a rendezvényre a repülés, a bátrak sportja iránt érdeklődő nagyközönséget. Az ünnepélyes megnyitót követően szakmai előadásokra, filmvetítésekre, különböző bemutatókra kerül sor.

Pénteken délután fél négykor startolnak el azok a motoros repülőgépek, amelyek részt vesznek a Pogány–Pécs-Orfű-Komló-Villány-Siklós-Harkány-Pogány légterét érintő légi túrán. Öt órától pedig az ugyancsak légi túrára induló motoros sárkányrepülők is felemelkednek. Kora este az egyik leglátványosabb eseményre, a motoros siklóernyősök kötelékrepülésére kerül sor. Este a pilóta-találkozó hőlégballonos résztvevői Pécsett fáklyás felvonulással köszöntik a várost.

Július 23-án, szombaton már hajnali hat órától élénk lesz a repülőtér, illetve a légtér. Hőlégballonosok, motoros sárkányok emelkednek a magasba, hogy aztán 10 órakor megkezdődjön az a délután 15 óráig tartó légi show, melyről a szervezők egyelőre csak annyit mondhatnak: minden látható lesz a földön és levegőben, ami repül. Bemutatót tart Nádas Tamás műrepülő és Tóth Ferenc vitorlázó műrepülő Európa-bajnok is. Este Totálkár koncert, majd zenés, táncos parti is lesz.

Vasárnap, július 24-én a repülőeszközök (hőlégballonok, siklóernyők és repülőgépek) szabad repülésére kerül sor, amit a pilóták sajátos „örömzenéjének” is neveznek. Az érdeklődő sokaság fogadására, illetve elszállásolására július 21-én ideiglenes kemping nyílik a repülőtér közvetlen közelében. A rendezvény egész ideje alatt természetesen igényes vendéglátó egységek is várják és fogadják a vendégeket. Az egynapos belépő felnőtteknek 3000, diákoknak, nyugdíjasoknak 1500, gyerekeknek 500 forintba kerül. Részletek: pilotatalalkozo.hu.

Él a reptér

Dragovácz Márk, a pogányi reptér ügyvezetője lapunknak elmondta: heti rendszerességgel szállnak fel, s alá a nyáron a bulgáriai Burgaszra és a görög szigetre, Korfura utazókkal a charterek Pogányban. Ezek mellett hetente még közel negyven landolást és felszállást hajtanak végre a Pécs közeli légikikötőben kisgépek és más légi járművek, így folyamatos a reptér kihasználtsága. Mint mondta, komoly tárgyalásokat folytatnak légitársaságokkal és turisztikai cégekkel arról, mi módon lehetne igénybe venni rendszeresen a létesítményt polgári célokra. Egyelőre konkrét megegyezés még nem született, de a remények szerint tovább fejlődhet az airport a közeljövőben.