Gesztenyepermetezés csütörtök vagy péntek éjjel

A Biokom közleménye szerint 2016. május 19-én (csütörtökön) vagy 20-án (pénteken) éjszaka kerül sor az időjárás függvényében a közterületeken lévő vadgesztenyefák (aknázómoly elleni) pótlólagos permetezésére. Ekkor jellemzően a korábban elmaradt területeket pótolják a szakemberek. A permetezésekre az éjjeli órákban kerül sor, este 10 órától másnap hajnal 4-ig.

hirdetés

A felhasznált permetszerek III. forgalmi kategóriájú, közterületi felhasználásra engedélyezettek. Élelmezésügyi várakozási idejük 21 nap, a munkaegészségügyi várakozási idő 0 nap. A felhasznált szerek emberekre és melegvérű állatokra veszélyt nem jelentenek, méhekre mérsékelten, halakra és vízi szervezetekre viszont veszélyesek. Közterületen található eszközökre (pl.: gépjárművekre) jutó permetszer károsodást azokban nem okoz.

A Biokom igyekszik a pécsi lakosságot naprakészen tájékoztatni a várható permetezési munkákról, így a helyi médiában a munkavégzést megelőző napon, az adott éjszaka alatt teljesítendő területekről információt ad annak érdekében, hogy az érintett lakosság el tudja végezni az általa fontosnak tartott intézkedéseket, pl.: ablakok becsukása, növények letakarása stb.

Váratlan időjárásváltozás, illetve előre nem látható műszaki probléma a délutáni terveket módosíthatja. A permetezések nagyobb hanghatással járnak, a szakemberek igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy ne zavarják az éjszakai pihenést. Az éjjeli permetezést a ritkább gyalogosforgalom is indokolja, így a munkavégzés kevésbé zavarja a járókelőket, az autóforgalmat, valamint napközben számos élőlény is mozgásban van, amelyek védelmét szintén szem előtt kell tartani.