Gladiátorral támad a siklósi nyár

A Siklósi Nyár május és szeptember között több nagy rendezvényt is felsorakoztat, olyanokat, mint a Nemzeti Lovas Színház Gladiátor című lovas előadása, a nagy sikerű Grease musical, vagy a nagy hagyományokkal rendelkező Csirkepaprikás Fesztivál.

hirdetés

A május 29-én startoló rendezvényekkel Siklós nem titkolt célja a Várkertet mint szabadtéri programhelyszínt újra beírni a régió főbb turisztikai célpontjai közé.

Kreiter-Moder Brigitta, Siklósi Várszínház ügyvezetője a keddi sajtótájékoztatón elmondta, a sorozat helyszíne a vár és környezete, valamint a várkert lesz, kicsiknek és nagyoknak is kínálnak programokat, lesznek színházi előadások, piknik, főzés, valamint parti is várja majd a vendégeket.

A város alpolgármestere, Balázs Csaba közölte, Siklós fantasztikus örökséggel rendelkezik – elég csak a várra vagy a gótikus templomra gondolni -, amely vonzóvá teszi turisztikai szempontból, és kulturális programoknak is helyet tud adni. A produkciók közül megemlítette azt a lovagi tornát, amely Luxemburgi Zsigmond múltját és időszakát eleveníti fel, valamint a Siklósi Szalon 70 fős alkotó közösségének munkáiból rendezendő tárlatot.

A legnagyobb dobásnak azonban a Gladiátor című előadás ígérkezik, amit a Nemzeti Lovas Színház hoz el a baranyai városba.

fotó: Kacsúr Tamás

Pintér Tibor, a Nemzeti Lovas Színház igazgatója elmondta, ez a fajta teátrum cirkuszművészet és színházművészet között alkot hidat. A különleges produkcióban a siklósi környezetben adják elő a darabot, amely Ridley Scott moziját rekonstruálja. A bemutatóra több tucatnyi lóval, fellépővel jönnek, és még a kétkerekű római harci szekereket is elhozzák. Ráadásul a szekérhajtók közötti versenyt annyira élethűvé szeretnék tenni, hogy még a bukásokat is megmutatják majd a publikumnak.

Nagy Csaba, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke hozzátette: bár kulturális intézményt nem tartanak fent, mégis támogatják a kulturális programokat a megyében, így a tavaly Pécsen megrendezett Európa Cantatot is. Ebben az évben pedig elindították a baranyai falvak lakosságát megszólító Zsolnay-programot, amelynek keretében tízezer embert tudnak ingyen elvinni a pécsi Zsolnay-negyedbe. Szintén ebben évben startol el a Kincses Baranya fesztivál, amelyet szeretnének tovább bővíteni jövőre, s amelynek egyik fontos helyszíne lesz majd a siklósi vár is.

A SIKLÓSI NYÁR PROGRAMJAI

Május 29-én a Siklósi Gyereknapon az egész régióból várják a családokat. Kicsiket és nagyokat egyaránt egész napos programmal várják a Children of Distance és az Iszkiri Gyerekzenekar koncertjeivel, dúdoldával, finomságok vásárával, vidámparkkal, ugrálóvárakkal, mókával, kacagással.

A júniusi programokat a nagy sikerű Indul a bakterház c. előadás nyitja a várudvaron a Kaposvári Roxínház előadásában június 17-én.

Június 22-én a siklósi várból indul útjára a huszár katonai hagyományőrző emléktúrán a Tenkes Hadjárat, majd június 24-én, sötétedés után a várudvarban jelképes tűzzel és az Adagio együttes műsorával lesz varázslatos a Szent Iván-éj.

Június 25-én és 26-án tartják meg a Siklósi Nemzetközi Fúvószenekari Fesztivált.

Július 16-án és 17-én megelevenedik a középkor, és ezúttal a Luxemburgi Zsigmond lovagi torna témájú várjáték várja a családokat.

Július 29-én a várkertben felállított szabadtéri színpadra érkezik a Grease musical, a főbb szerepekben Vastag Csabával, Görgényi Fruzsinával, Vastag Tamással és Hujber Ferenccel.

Az augusztust a Dzsungel Könyve nyitja, ami 6-án lesz megtekinthető a várudvarban a Kaposvári Roxínház vendégszereplésével.

A következő hétvége ismét a középkoré, a Megelevenedik a középkor rendezvénysorozat keretében augusztus 13-án és 14-én Siklós törököktől való visszafoglalását élheti újra át a látogató a várjáték keretében.

Augusztus 19-én az ókorba kalauzolja a nézőt egy különleges produkció: először lesz szabadtéren látható a Gladiátor! A Nemzeti Lovas Színház 2015-ben, a Budapest Arénában debütált musicalje Pintér Tibor társulatával, lovakkal, és nagyszabású látványvilággal varázslatos élményt fog nyújtani az ódon falakkal körülvett várkertben.

Gladiátor (1)

A nyarat a régió egyik legjelentősebb, nagy hagyományokkal rendelkező gasztrofesztiválja, a Szüreti Csirkepaprikás Fesztivál zárja. Az idén 15. születésnapját ünneplő eseményen rendezik meg a több mint az ezer fős főzőversenyt, fellép a Wellhello, a Kelemen Kabátban és a Kowalsky meg a Vega is.

csirkepaprikás (1)

A nyár zárásaként rendezik meg a Color Night-ot. A Vár ódon falai között még egy utolsó meleg este erejéig a fiatalok színes álmai elevenedhetnek meg: a buli tarka porok szélnek eresztésével kezdődik, majd a Mary PopKids koncertjével és a DJ-k műsorát kísérő színes fényekkel zárul.

Colorparty

Mindez még kiegészül a Siklósi Termelői és Kézműves Piknikkel, amelyet a Siklósi Vár tövében márciustól októberig minden hónap második szombatján rendeznek. Itt lehetőséget biztosítanak arra, hogy a helyi szolgáltatókkal, termelőkkel, kézművesekkel találkozzanak turisták és a városlakók.